Your browser does not support JavaScript! Acht veelgestelde vragen over de verschillende soorten hondenvoer | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Acht veelgestelde vragen over de verschillende soorten hondenvoer

1.     Wat voor soort voer moet ik mijn hond geven?

Het is belangrijk om verschillende aspecten mee te wegen zoals leeftijd, ras, lichaamssamenstelling, geslacht (inclusief wel of niet gecastreerd) en hoe actief de hond is. In het algemeen zal echter een gezonde voeding met hoogwaardige ingrediënten altijd gunstig voor uw hond zijn.

Het voer van uw hond heeft de juiste balans nodig van de zes belangrijkste voedingsstofgroepen: eiwitten, vetten en oliën, mineralen, vitaminen, koolhydraten en water. Het meeste kwaliteitsvoer voor huisdieren voorziet uw hond van deze evenwichtige voeding.

Een samenvatting van de beschikbare soorten voer:

Brokjes (droogvoer) zijn de goedkoopste vorm van commercieel hondenvoer. Het is lang houdbaar en hoeft niet te worden gekoeld. Droog hondenvoer kan ook helpen het gebit van uw hond gezond te houden, omdat het kauwen van knapperig droog voer tandsteen helpt te verminderen. Als het erop aankomt een bepaald droog hondenvoer te kiezen, moet u de ingrediënten zorgvuldig lezen en een merk kiezen dat gezonde ingrediënten gebruikt.

Natvoer uit blik heeft een lange houdbaarheid en vindt u overal in de supermarkten maar kan duur zijn. Voor sommige eigenaren zijn de kosten zeker de moeite waard, maar niet elk merk van commercieel verkrijgbaar ingeblikt voer zorgt voor de eiwitten die uw hond nodig heeft. De echte vraag is hoeveel verteerbare eiwitten het voer biedt. Onverteerbare eiwitten zullen het systeem van uw hond passeren zonder te worden afgebroken tot opneembare voedingsstoffen, waardoor ze min of meer nutteloos voor de hond zullen zijn. Daarbij bestaat het meeste ingeblikte hondenvoer voor ongeveer 75% uit water. Hoe hoger het watergehalte, hoe minder voedzaam, wat betekent dat uw hond meer voer zal consumeren. Als u besluit uw hond ingeblikt voer te geven, kunt u het beste een soort gebruiken dat wordt aangeduid met "100% voedingswaarde-compleet" (Amerikaanse merken) of "compleet en uitgebalanceerd" (GB/Europese merken).

Semi-nat hondenvoer is commercieel voer in de vorm van karbonades, hamburgers of andere vlezige voedingsmiddelen. Deze soorten voer bevatten de minste voedingswaarde onder de soorten hondenvoer en bevatten veel kunstmatige smaak- en kleurstoffen. Ze kunnen af en toe als een traktatie aan uw hond worden gegeven, maar ze moeten niet worden beschouwd als een voer op zich, omdat ze niet de voedingsstoffen bevatten die uw hond nodig heeft.

Zelfgemaakt - Sommige hondenbezitters stellen het op prijs om de volledige controle over de voeding van hun hond te behouden. Het voeden van uw hond met een zelfbereide voeding is tijdrovend en duur, maar veel eigenaren denken dat de extra inspanning de moeite waard is. Als u besluit uw hond zelfgemaakte voeding te geven, dient u zorgvuldig  hondenvoeding te bestuderen, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw hond geen vitale voedingsstoffen mist.

Rauw voer - bestaande uit rauw vlees, bij voorkeur met botten (nooit gekookte botten, alleen rauw) en gemengd met organen, omdat botten een natuurlijke bron van fosfor en calcium vormen. Dit type voer werkt goed voor veel honden, omdat honden korte darmen en sterke maagzuren hebben, die beide het gemakkelijk voor hen maken om rauw voedsel te consumeren en te verteren. Het kan echter zeer tijdrovend zijn en er bestaat het risico op dieetonevenwichtigheden, met gebroken tanden op botten en voedselvergiftiging als gevolg. Voordat uw hond overstapt naar een rauwe voeding, overleg dan eerst met uw dierenarts over de risico's en voordelen.

Veterinaire diëten – Er zijn steeds meer dieetvoeders die speciaal zijn ontwikkeld om honden met diverse aandoeningen te ondersteunen, zoals nierfalen, leverziekte of aandoeningen aan de urinewegen. Deze werken door de hoeveelheid van bepaalde voedingsstoffen in het voer dat de betrokken aandoening beïnvloedt, zoals bijvoorbeeld het beperken van de hoeveelheid eiwitten in een nierdieet zodat de nieren minder werk hoeven te doen in het uitscheiden van de bijproducten van eiwitten. Deze mogen alleen worden toegediend op aanbeveling van uw dierenarts, omdat zij zonder speciale vereisten in sommige gevallen schade aan een hond kunnen veroorzaken.

Als uw hond geen specifieke gezondheidsproblemen heeft of als u twijfelt aan de voedingseisen, raden wij u aan uw dierenarts te raadplegen.

2.      Moet ik goedkope hondenvoermerken vermijden?

Zoals met veel consumentenproducten, krijgt u waar u voor betaalt. Goedkope merken hondenvoer zijn gemaakt van de goedkoopste ingrediënten. Hun energiewaarden zijn lager, hun eiwitten zijn van een lagere kwaliteit en ze bevatten een hoger niveau aan "vul"-ingrediënten. Daarom zal veel van het voer door uw hond passeren zonder verteerd of geabsorbeerd te worden.

3.      Wat zijn de voordelen van premium-merken hondenvoer?

Premium-merken hondenvoer maken gebruik van hogere kwaliteit ingrediënten uit bronnen met een hoge biologische waarde. Dit zorgt voor een betere verteerbaarheid waardoor uw hond minder voer nodig zal hebben en minder afval zal produceren.

4.      Is droogvoer beter dan natvoer?

Droog hondenvoer heeft zeker voordelen. Het is eenvoudiger te bewaren en toe te dienen. Het ruikt ook minder en zal minder snel bederven wanneer wat blijft liggen in de kom van de hond. Droog hondenvoer vermindert ook de opbouw van tandsteen bij het kauwen en is vaak een goedkoper alternatief. Nat hondenvoer kan gunstig zijn voor honden die hun inname van water moeten verhogen. In geval van twijfel, raadpleeg dan altijd uw dierenarts.

5.      Kan ik droog voer mengen met ingeblikt voedsel?

Het wordt niet aangeraden nat met droog voer te mengen, vooral als u uw hond een speciaal dieetvoer geeft. Raadpleeg altijd uw dierenarts voor advies over de beste dieetkeuze voor uw hond.

6.      Moet ik mijn hond semi-nat voer geven?

Semi-nat voer, ofschoon handig, bevat over het algemeen een hoog suikergehalte en biedt geen goede voedingsbron voor honden. Ze kunnen ook tandziektes verzoorzaken. Bovendien bevatten semi-natte voedingsmiddelen vaak een aantal kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

7.      Wat voor voer geef ik mijn pup?

Pups hebben kleine magen en hebben in het algemeen weinig voer nodig. Vier keer per dag is voldoende vanaf het spenen tot vier maanden oud, vervolgens driemaal daags tot hij zes maanden oud is, waarna de frequentie kan worden gereduceerd tot tweemaal per dag voor de rest van zijn leven. Een dieet met een goede balans van omega-vetzuren, fosfor en calcium is zeer belangrijk voor een pup, dus commerciële puppyvoeding is prima aangezien deze speciaal is ontwikkeld voor de behoeften van pups. Pups van grote rassen groeien zeer snel, met spanning op hun groeiende botten en gewrichten als gevolg. Diëten die gericht zijn op pups van grote rassen worden ontwikkeld om te helpen potentiële gewrichtsproblemen tot een minimum te beperken. Neem contact op met de fokker over de voeding van de pup tijdens het spenen, omdat het aan te raden om geleidelijk een pup van deze voeding af te spenen in plaats van een abrupte overgang naar een nieuw dieetvoer.

8.      Welke soorten voer zal ik mijn oudere hond geven?

Een oudere hond vraagt om een goed uitgebalanceerd dieet met minder calorieën, met voldoende eiwitten en vet en veel vezels. Sommige oudere honden blijven we regelmatig voeren, maar in een kleinere hoeveelheid. Speciaal ontwikkelde diëten voor oudere honden bevatten minder calorieën en helpen een gevoel van volheid te creëren. Als uw hond een aanzienlijk verminderde nierfunctie heeft, dan zal een dieet met een lager eiwitgehalte de werklast van de nieren verlagen. Een lager vetgehalte vertaalt zich meestal tot minder calorieën, daarom hebben veel soorten voer voor oudere honden een vetgehalte van ongeveer 8 tot 12%. Oudere honden zijn gevoeliger voor verstopping zodat dieetvoer voor oudere honden meer vezels bevatten, ongeveer 3-5%. Tarwezemelen kunnen aan regelmatig hondenvoer worden toegevoegd om de hoeveelheid vezels te verhogen. Als uw oudere hond droog voer eet, zal dit helpen tandsteen te verminderen en het risico op tandvleesontsteking verlagen.