Your browser does not support JavaScript! Advies voor eigenaars van brachycephale dieren | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Advies voor eigenaars van brachycephale dieren


Voor diegenen die de term niet kennen: "brachycephaal" betekent "kortschedelig" en verwijst naar rassen met uitgesproken samengeduwde gezichtstrekken die de laatste jaren steeds populairder zijn geworden. Enkele voorbeelden zijn de Franse bulldog, de mopshond, de Shih Tzu en de boxer.

Deze rassen worden gekweekt om er op een bepaalde manier uit te zien. Een nare bijwerking van dit proces is wel dat een heel plat gezicht uw huisdier kan opzadelen met extreem smalle luchtwegen, waardoor ze moeilijk normaal kunnen ademen.

Niet alle honden met een platte snuit lijden aan het Brachycephaal Syndroom ("BOAS" in het Engels), maar als uw huisdier snuivende of gorgelende geluiden maakt dan kan dit betekenen dat ze lijden aan chronische ademhalingsproblemen.

Als u al op de hoogte was van de risico's bij een hond met een platte snuit dan bent u waarschijnlijk al langsgeweest bij uw dierenarts. BOS is niet altijd even ernstig en ook al hebben niet alle honden een operatie nodig, het is aan te raden om naar de dierenarts te gaan terwijl uw hond nog een puppy is om te bepalen of het nodig is om te opereren.

Afgezien van een operatie sommen we hier enkele preventieve maatregelen op die u kunnen helpen om uw huisdier te ondersteunen.

1) Ouders. Als u overweegt om een hond met een platte snuit te adopteren, zorg dan dat u beide ouders ziet (een verantwoordelijke fokker zal dit altijd toelaten) en controleer of ze beiden goed ademen met zo weinig mogelijk geluid.

2) Gewicht. Door uw huisdier slank en fit te houden, verkleint u het risico op BOS.

3) Temperatuur. Hou uw huisider koel door lange inspanningen te vermijden en maak wandelingen als het koeler is (i.e. 's morgens & 's avonds). Brachyphalen kunnen veel minder goed tegen warmer weer dan andere honden omdat ze meer moeten hijgen om hun temperatuur naar beneden te halen (dit is moeilijk als hun luchtwegen gedeeltelijk versperd zijn).

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal