Your browser does not support JavaScript! Alles wat uw oppas moet weten | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Alles wat uw oppas moet weten


Soms gebeurt het dat u eropuit moet trekken, maar dat u uw harige vriend niet kunt meenemen. Een oppas regelen (een vriend, familielid of een professional) is een goede manier om ervoor te zorgen dat uw huisdier veilig is en verzorgd wordt, zonder dat hun routine te veel verstoord wordt.

Als u uw huisdier en uw oppas volledig voorbereidt en al het nodige voorziet voor u vertrekt, kan u ervoor zorgen dat het voor iedereen een stress-vrije ervaring wordt. Hier is onze checklist met alle informatie voor de oppas.

1. De contactgegevens van uw dierenarts

Noteer de naam van uw dierenarts samen met het adres en telefoonnummer van de praktijk. Het is ook geen slecht idee om een noodcontact of -nummer achter te laten. Bewaar deze gegevens op een veilige, voor de hand liggende plek (tip: plak ze op de ijskast!). Laat uw oppas ook zeker weten waar de transportbox staat, als ze toch naar de dierenarts moeten.

2. Een noodcontact

Of het nu uw moeder of uw buur is, waarschijnlijk wilt u dat uw oppas een bepaalde persoon contacteert als er toch een noodgeval is en ze u niet kunnen bereiken.

3. Uw contactgegegevens

Noteer uw telefoonnummer en het adres waar u verblijft. Het is ook een goed idee om de exacte data en tijdstippen van uw heen- en terugreis op te schrijven (bijvoorbeeld van uw vluchten). Zorg voor een plan B indien u vertraging oploopt (bijv. iemand die kan inspringen om voor uw huisdier te zorgen als u langer zal wegblijven dan gedacht en uw oppas niet langer kan blijven).

4. Huisregels Deze regels zijn voor uw huisdier, niet voor de oppas!

Zorg ervoor dat ze het weten als uw kat niet op de keukentafel mag zitten of als uw hond geen dutjes mag doen in uw bed. Het is niet de bedoeling dat u uw huisdieren opnieuw moet opvoeden als u terugkeert.p>

5. Contactgegevens van een buur

Als u uw buren kent, laat hen dan eerst en vooral weten dat er iemand in uw huis zal logeren (zodat ze niet denken dat het een of ander louche figuur is). Het kan ook de moeite waard zijn om hen een reservesleutel te geven, in het geval dat uw oppas zichzelf buitensluit. U weet maar nooit! Met de beste wil van de wereld, sommige mensen verliezen nu eenmaal altijd hun sleutels.

6. Medicatie en instructies.

Als uw huisdier medicatie neemt of behandeld wordt voor een allergie, zorg er dan voor dat uw oppas perfect weet wanneer en hoe hij/zij die moet toedienen.

7. Contactgegevens van de huisbaas

Als u in een huurhuis woont, is het een goed idee om een telefoonnummer voor uw huisbaas achter te laten (en laat ook weten dat er iemand blijft logeren). Gewoon handig bij een plaatselijke ramp, als uw wasmachine bijvoorbeeld beslist om door te draaien en de keuken onder water te zetten.

8. Voedingsinstructies

Uiteraard zeer belangrijk. Het is het gemakkelijkst om het voedsel, en al de rest dat uw oppas nodig heeft, op een plek te zetten. Noteer de tijdstippen, hoeveelheden en, uiteraard, de favoriete kom van uw huisdier.

9. De favoriete plekjes van uw huisdier

Kruipt uw kitten graag bovenop de ijskast? Houdt uw puppy van wat privacy in de logeerkamer? Bezorg deze informatie aan uw oppas zodat ze niet denken dat ze uw trouwe metgezel zijn kwijtgeraakt. Zo weten ze dat hun favoriete plekje ergens uit het zicht is en zo kunnen ze er ook voor zorgen dat uw huisdier toegang heeft tot hun schuilplaats.

10. Verwachte bezoekers

Laat uw oppas weten als Bob van de overkant uw planten water zal komen geven of als uw schoonmoeder elke woensdagnamiddag binnenwipt om de strijk te doen. Zo is uw oppas voorbereid op onverwacht bezoek.

11. Plaats u in de schoenen van uw huisdier

Dit is er eentje voor u, om te zorgen dat u niets vergeten bent. Laat alle alledaagse benodigdheden achter op 1 plek, zoals leibanden, favoriete speeltjes of verzorgingsproducten.

12. Als u niet gescheiden wilt worden...

met een camera voor huisdieren zoals deze kan u uw huisdieren zien... en ermee praten! Niks helpt beter tegen scheidingsangst dan zien dat uw harige vriend het goed stelt.


Het is nooit leuk om afscheid te nemen van uw beste vriend, maar probeer om kalm en normaal te doen als u vertrekt. Een dramatisch afscheid kan uw huisdier namelijk van slag brengen. Wij hopen op een aangename ervaring voor uw huisdier en hun tijdelijke ouder!

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal