Your browser does not support JavaScript! Anale klieren | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Anale klieren

Anale klieren

Wat zijn anale klieren? 

Anale klieren, zijn kleine ‘zakjes’ aan weerszijden van de anus, ook wel anaalzakjes genoemd. Kleine kliertjes scheiden vocht af waarmee de zakjes gevuld worden. De zakjes worden telkens geleegd als  de hond zijn behoeften doet. De uitwerpselen lopen langs de anaalzakjes en nemen zo steeds wat van het sterk ruikende vocht mee.

Wat  is de functie van anale klieren?

Wanneer de hond zijn behoeften doet, worden de zakjes geleidelijk leeg gedrukt, de inhoud wordt verspreidt over de uitwerpselen. Deze krijgen zo een specifieke geur, een ‘signatuur’.  Zo kan een kan een andere hond ruiken van wie de uitwerpselen zijn. Wilde honden bakenen op deze manier hun terrein af maar voor onze huisdieren hebben de anale klieren eigenlijk geen functie meer.

Problemen met de anale klieren

Als  uw hond de onderstaande sympotmen vertoont, kan het zijn dat hij last heeft van de anale klieren:

-          Met zijn achterwerk over de vloer wrijven (‘sleetje rijden’)

-          Likken van het achterwerk

-          Niet graag aangeraakt worden in de buurt van het achterwerk

-          Last van de stoelgang, last van constipatie

-          Naar zijn eigen staart bijten

-          Ongemak tijdens het zitten

Wanneer de afscheiding een pusachtig vocht is dan is de kans groot dat de klieren verstopt zijn. Ze raken niet meer goed leeg en dat zorgt voor groot ongemak bij uw hond. Maak indien dit zich voordoet zo snel mogelijk een afspraak bij uw dierenarts.

Behandeling van klachten bij de anale klieren:

Heeft uw hond al eerder last gehad van de anale klieren, dan is Peridale granules een effectief middel. Het bevat vezels die ervoor zorgen dat de uitwerpselen stevig genoeg blijven om de anale zakjes leeg te drukken. Er is geen recept van de dierenarts voor nodig. Als uw hond vaak last heeft van de anale klieren is het belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij uw dierenarts en de zakjes zo vaak mogelijk leeg te maken als mogelijk.