Your browser does not support JavaScript! Bescherm uw huisdier tegen vergiftiging | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Bescherm uw huisdier tegen vergiftiging

 

 

Chocolade bevat zowel cafeïne en theobromine. Beide zijn samenstellingen beter bekend als methylxanthines die giftig zijn als u er grote hoeveelheden van eet. Aangezien mensen redelijk groot zijn (vergeleken met huisdieren alleszins) en een hoge tolerantie hebben, komt chocoladevergiftiging maar zelden voor. Dit type vergiftiging is daarentegen niet ongewoon in de diergeneeksunde en het is iets waar elke eigenaar zich bewust van moet zijn.

Wat u misschien niet weet is dat de concentratie aan theobromine in chocolade afhankelijk is van het soort chocolade:

Er zit 0.25 mg theobromine in elke 30 g witte chocolade
Er zit 58 mg theobromine in elke 30 g melkchocolade
Er zit 130 mg theobromine in elke 30 g pure chocolade
Er zit 393 mg theobromine in elke 30 g kookchocolade

Onderstaande tabel toont hoeveel chocolade uw hond kan eten voor hij ernstige vergiftigingsverschijnselen begint te vertonen en ZO SNEL MOGELIJK naar de dierenarts gebracht moet worden. Hou in uw achterhoofd dat mildere symptomen kunnen opduiken ook als ze minder dan de vermelde hoeveelheden eten.

Als uw huisdier in het slechtste geval dubbel zoveel eet als de hoeveelheden in onderstaande tabel dan is er 50% kans dat ze het niet zullen halen.

Uiterst Giftige Dosis-tabel:Zoals u kunt zien, is witte chocolade bijna niet-giftig (uw hond zou bijna vier keer zijn eigen lichaamsgewicht moeten eten!), maar met kook- of bakkerschocolade moet je echt goed opletten. Een of twee blokjes zijn genoeg om ernstige problemen te veroorzaken bij een hond van 5kg.

Bezoek uw dierenarts, ook als uw huisdier slechts de HELFT van bovengenoemde hoeveelheid heeft gegeten.

Wat zijn de symptomen?

Aangezien theobromine en cafeïne het zenuwstelsel stimuleren, de hartslag beïnvloeden en urineprdouctie verhogen, zal u bij een giftige dosis volgende typische symptomen kunnen waarnemen:

Trillen
Geïrriteerd gedrag
Overgeven (kan zelfs naar Chocolade ruiken)
Diarree
Onregelmatige ademhaling
Verhoogde hartslag
Ongepast plassen
Epileptische aanvallen en instorting als er geen behandeling volgt

Tip: weten hoeveel uw huisdier weegt, kan u helpen om te zien of en wanneer ze een onveilige hoeveelheid chocolade hebben gegeten of iets anders giftig.Onthou, als u twijfelt, maak een afspraak met uw dierenarts!

Nog een ding, als u niet wilt dat uw hond zich buitengesloten voelt, er zijn genoeg andere lekkernije voor uw huisdier die niet schadelijk zijn zoals chocolade. Maar niet vergeten - wees er zuinig mee!