Your browser does not support JavaScript! Beweging voor uw puppie | Hond | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Beweging voor uw puppie

Beweging voor uw puppie

Puppies hebben lang niet zo veel beweging nodig dan volwassen honden. Als een puppy te actief is, kan het de gewrichten overbelasten en dat kan al op de jonge leeftijd tot artrose leiden.

De Britse Kennel Club adviseert op dit moment twee keer vijf minuten beweging per dag voor een pup van een maand. Een puppie van twee maanden twee keer mag tien minuten per dag bewegen, een puppie van drie maanden vijftien minuten enzovoorts, totdat de puppie is uitgegroeid. Zijn de puppies volgroeid, dan kunnen ze veel langer naar buiten. Wanneer dat is, verschilt per ras.

Spelen in de tuin is leuk en belangrijk maar niet voldoende. Honden zijn nieuwsgierig van aard. Ga er op uit met uw puppie, zodat het nieuwe plekken ziet en in contact komt met andere honden. Dat is belangrijk voor een goede sociale ontwikkeling. Een goed moment daarvoor is als uw puppie zijn inentingen heeft gehad. Zorg dat u een hondentraining achter de rug heeft als u voor het eerst met uw hond aan de lijn gaat wandelen en hem even vrij laat. Dan weet u zeker dat hij weer makkelijk bij u terug komt.

Ga nooit met uw hond wandelen als hij net gegeten heeft. Bewegen met een volle buik kan tot kramp en winden leiden. Geef u hond even de tijd om te digesteren.

Grote rashonden vragen om een andere soort oefening en beweging dan kleine honden. Teveel beweging zou de gewrichten kunnen overbelasten; grote honden dragen immers meer gewicht met zich mee. Doe met grote honden daarom aan ‘low impact’ beweging, bijvoorbeeld korte stukken wandelen in een rustig tempo.