Ga naar inhoud Ga naar navigatie

Cats and Pregnancy: The Facts

How you can reduce the risk from toxoplasma

Toxoplasmose is een microscopisch kleine parasiet die ook mensen kan treffen. De meeste menselijke dragers ervaren zeer milde of geen symptomen, omdat hun immuunsysteem de infectie effectief kan bestrijden. Zwangere vrouwen en personen met een verzwakt immuunsysteem moeten desondanks veel voorzichtiger zijn met toxoplasmose, omdat het voor serieuze complicaties kan zorgen, alsook ernstige geboorteafwijkingen.

Dus, wat heeft dit te maken met katten en waarom is het een belangrijk onderwerp? Het is belangrijk omdat katten dragers zijn van toxoplasmose en het ook teruggevonden kan worden in kattenuitwerpselen.


Als u katten heeft en een gezin wilt starten dan kan dit uiteraard alarmbelletjes doen rinkelen en zal u, begrijpelijk, alle risico's willen vermijden. Ondanks al de hardnekkige geruchten zijn katten niet de enige dragers van toxoplasmose en zelfs als u besmet raakt, komt het waarschijnlijk niet van uw kat. Er is meer kans dat u het oploopt door ongewassen fruit en groenten, of slecht gebakken vlees te eten.
 
Als u van katten houdt en zwanger wordt, kan u het risico om de parasiet op te pikken drastisch verkleinen door de volgende stappen te volgen:

  • Volg het algemeen advies voor zwangere vrouwen omtrent voeding en maak vers fruit en groenten steeds grondig schoon!
  • Draag handschoenen tijdens het tuinieren en als u met aarde werkt (zelfs als u zelf geen kat heeft, want de kat van de buren kan altijd een bezoekje brengen aan uw bloemenbed!)
  • Vraag aan iemand anders om de kattenbak schoon te maken (u heeft uiteindelijk het beste excuus om het niet zelf te moeten doen) Als er niemand kan helpen, gebruik dan handschoenen en een gezichtsmasker als u de bak schoonmaakt en was achteraf grondig uw handen.
  • Het duurt 3 dagen voor de cysten in de uitwerpselen van uw kat besmettelijk worden. Als de kattenbak dagelijks schoongemaakt wordt zou er dus geen probleem moeten zijn.
  • Als u kinderen heeft, zorg er dan voor dat de zandbak bedekt blijft zodat uw kat die niet stiekem als toilet kan gebruiken.
  • Hou uw kat gezond door hem/haar een kwalitatief dieet voor te schotelen, aangezien katten besmet raken door geïnfecteerde prooien of slecht gebakken vlees te eten.
  • Een kat scheidt de meerderheid van de cysten uit tijdens zijn/haar eerste levensjaar, wat betekent dat een oudere kat nog steeds cysten kan uitscheiden, maar slechts met zeer sporadische intervallen (m.a.w.: hoe langer u uw kat heeft, hoe kleiner de kans dat hij/zij een besmettingsgevaar vormt).

Als u de basisregels voor hygiëne volgt en direct contact met de uitwerpselen van uw kat vermijdt dan kan u zonder problemen samenleven met uw kat of kitten tijdens de zwangerschap. Er is absoluut geen enkele reden om afstand te doen van uw speelkameraad, en u kan ook niet besmet raken door uw kat te knuffelen of te strelen.  Opgroeien met een huisdier is een fijne manier om kinderen te leren om voor dieren te zorgen, laat u dus niet verontrusten door misvattingen.Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal