Ga naar inhoud Ga naar navigatie

Coccidiosis bij duiven

Coccidiosis bij duiven

Coccidiosis is een besmettelijke ziekte , die veroorzaakt wordt door protozoën van de orde Coccidia en de ingewanden van de duif kan aantasten. De twee soorten Coccidia die duiven kunnen oplopen zijn  Eimeria columbanum en  Eimeria labbeanna.  Jonge vogels worden het zwaarst getroffen door de ziekte en het kan een hele groep uitroeien.  Coccidiosis gedijt in een warme, vochtige omgeving.

 

Besmetting:

Besmetting vindt plaats via besmet water, andere besmette dieren, insecten en zelfs via mensen. Is een vogel eerder besemet geweest, dan wordt hij op den duur immuun. Een immune vogel wordt weliswaar zelf niet meer ziek maar hij kan wel andere vogels besmetten. 

 

Symptomen:

Nadat besmetting heeft plaatsgevonden, ontwikkelen de symptomen zich tussen de vier en acht dagen. De symptomen zijn:  

-          Kromme houding

-          Rommelige veren

-          Bloederige of slijmerige diarree

-          Gapen

-          Verlamde houding

-          Gewichtsverlies

-          Slechte conditie (tijdens duivenraces)

 

Diagnose

De diagnose wordt onder meer gesteld op basis van bovengenoemde symptomen, en onderzoek van de uitwerpselen.

 

Behandeling:

Behandeling is heel goed mogelijk als u er op tijd bij bent. Behandeling bestaat uit een coccidiocidal middel, dat meestal via het voer of water wordt toegediend.  

 

Preventie:

Een goede hygiëne kan veel ellende voorkomen. Dit kan ondermeer door een kooi met een tralierooster boven de bodem aan te schaffen, hierdoor vallen de  uitwerpselen erdoor heen en worden eronder opgevangen. Deze constructie voorkomt dat de vogel  in contact komt met zijn eigen uitwerpselen.

Heeft u een ‘gewone’ kooi, gebruik dan iets voor op de bodem van de kooi dat niet absorbeert;  in een vochtige bodem zou de coccidiosis goed gedijen.

De bodem moet van cement of beton zijn en moet elke dag zorgvuldig schoongeschraapt worden. Gebruik ook regelmatig een sterk desinfecterend middel voor een meer grondigere reiniging.

Gebruik voer- en waterbakjes waar geen uitwerpselen in kunnen komen.  In sommige gevallen worden antianticoccidiale medicijnen aanbevolen om toe te voegen aan het drinkwater.  Bij vogels geldt altijd dat medicijnen een maand voor het broedseizoen toegediend moeten worden. Nieuwe duiven moeten altijd behandeld worden voordat ze tot de duiventil bij de rest van de vogels worden toegelaten. Raadpleeg uw dierenarts voor een geschikte behandeling van uw volledige duiventil.