Your browser does not support JavaScript! Coprophagia | Hond | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Coprophagia

Coprophagia

Het is een vreemd gezicht; uw hond die zijn eigen uitwerpselen eet. Maar wees gerust; het komt veel bij honden voor, zowel bij puppies als bij volwassen honden. Tot nu toe bestaat er geen eenduidige verklaring voor waarom ze dit doen. Het kan zijn dat ze om aandacht vragen, misschien hebben ze last van de alvleesklier of andere ingewanden. Verveling en nieuwsgierigheid kan ook een reden zijn, vooral bij puppies.

Coprophagia doet uw hond op zich geen kwaad. Maar als het regelmatig voorkomt, zorg dan wel dat u uw hond regelmatig ontwormd zodat het zichzelf niet steeds opnieuw besmet. Wel belangrijk: voorkom dat uw hond u in het gezicht of aan de handen likt.

 

Hoe coprophagia te stoppen:

Krijgt uw hond voer van een goedkoper, onbekender merk, dan is het goed mogelijk dat het voer er onverteerd weer uitkomt. De uitwerpselen zullen ruiken en smaken naar het voer waardoor uw hond zijn uitwerpselen zal willen eten. Hoog kwalitatief voer zorgt meestal voor een betere spijsvertering. Als u dit voer vaker geeft en in kleinere porties, zullen de uitwerpselen minder sterk ruiken en uw hond minder verleiden om deze op te eten.

Voert u al kwaliteitsvoer dan kunt u supplementen aan het eten toevoegen waardoor de uitwerpselen vies smaken. Deter Tabs bijvoorbeeld. Dit zijn tabletjes op basis van groentenextracten die zonder recept van de dierenarts verkrijgbaar zijn.

Is verveling of aandachtzoeken de oorzaak van coprophagia, stimuleer uw hond dan meer, zowel fysiek als mentaal. Speel en ren met hem, geef hem uitdagende speeltjes, zoals  Voerballen. 

Zorg er in ieder geval voor dat uw tuin niet onder komt te liggen, houd uw tuin altijd goed schoon.

Als het probleem zich ondanks deze tips blijft voordoen, neem dan contact op met uw dierenarts. Uw veterinair kan dan onderzoeken of een medische aandoening de oorzaak is.