Ga naar inhoud Ga naar navigatie

De Waarheid: Honden en Chocolade

De meeste mensen weten dat chocolade giftig is voor honden maar weten misschien niet waarom of hoeveel precies schadelijk is voor een hond.

Waarom is chocolade slecht voor honden?

Chocolade bevat een stof, theobromine genaamd, die voornamelijk het zenuwstelsel, het cardiovasculaire stelsel (hart en bloedvaten) en de urinewegen beïnvloedt. In voldoende hoge doses, kan het giftig zijn voor alle diersoorten, inclusief de mens! Gelukkig voor ons, bevat chocolade een voldoende kleine hoeveelheid waardoor mensen het doorgaans zonder problemen kunnen verwerken. Het metabolisme van theobromine uit chocolade en cacao gaat bij honden echter veel trager in vergelijking met hun baasjes. De eerste klinische symptomen van chocoladevergiftiging worden meestal binnen de 24 uur gezien, maar nog meer waarschijnlijk is, dat ze al binnen de vier uur optreden. Van zodra de symptomen optreden, kunnen ze tot 72 uur aanhouden.

Toegenomen opgewondenheid / prikkelbaarheid 

- Toegenomen hartritme 
- Onrustig gedrag 
- Braken 
- Meer plassen 
- Trillen van spieren 
- Bij ernstige vergiftiging, kunnen toevallen, hartaanvallen en de dood optreden Chocolade is ook giftig voor katten, maar het leidt zelden tot problemen omdat katten meestal de smaak niet lekker vinden.

Hoeveel chocolade is dodelijk voor honden?

Fatale doses theobromine liggen tussen 90 – 250 mg per kg lichaamsgewicht. Verschillende types chocolade bevatten verschillende hoeveelheden theobromine, waarbij pure chocolade ongeveer zes keer zoveel bevat dan melkchocolade en cacaopoeder bevat zelfs nog meer. Voor een hond van 10 kg, zoals een West Highland Terrier, kunnen potentieel dodelijke gehaltes bereikt worden bij het eten van slechts 63 gram ongezoete pure chocolade of 670 gram melk chocolade.

Mijn hond heeft chocolade gegeten: Wat te doen?

Er is geen specifiek tegengif voor chocoladevergiftiging bij honden. Als u vermoedt dat uw hond chocolade of cacaopoeder gegeten heeft, vraag dan onmiddellijk uw dierenarts om advies. Doen braken kan helpen als het binnen één tot twee uur na het eten van de chocolade gebeurt. Een andere behandeling kan bestaan uit het toedienen van actieve kool door uw dierenarts om te voorkomen dat de giftige stof opgenomen wordt. In ergere gevallen, kunnen intensieve zorgen nodig zijn gedurende een aantal dagen waarbij onder andere preventieve middelen tegen aanvallen, zuurstof en intraveneuze vochttoediening gegeven worden. Bij een snelle diagnose en behandeling, is de prognose meestal heel goed bij gevallen van chocoladevergiftiging.

Chocoladevergifitiging is een heel reële bedreiging voor uw hond. Om ongelukken te voorkomen, zorg ervoor dat chocolade veilig en buiten bereik van uw hond bewaard wordt. Wees extra waakzaam tijdens feestperiodes zoals Pasen en Kerstmis, waar chocolade vaak overal in huis te vinden is. Als u vermoedt dat uw hond een behoorlijke hoeveelheid chocolade gegeten heeft, aarzel niet, contacteer uw dierenarts en zorg ervoor dat de hond onderzocht wordt.