Your browser does not support JavaScript! De Wonderlijst voor gewichtsverlies | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

De Wonderlijst voor gewichtsverlies


Heeft uw huisdier last van een beetje overgewicht? Dan is het tijd om uw huisdier weer op een gezond gewicht te brengen. Dit is onze top 10 met tips om ervoor te zorgen dat uw trouwe viervoeter wat kilo's kwijtraakt!

1. Houd een voedingsdagboek bij.
Schrijf alles wat uw huisdier eet op, dus ook de snoepjes tussendoor en de tafelrestjes die u geeft. Soms is het alleen al voldoende om te zien waar de extra calorieën vandaan komen. Dit helpt om ongezonde eetgewoonten in beeld te brengen (bijvoorbeeld de extra knabbels wanneer u vrienden en familie op bezoek hebt!).

2. Weeg de porties af.
Door het afwegen van de porties weet u zeker dat u uw huisdier niet meer geeft dan nodig is. Op basis van het ras, de leeftijd en de grootte kan uw dierenarts u precies vertellen hoeveel voeding uw trouwe viervoeter nodig heeft.

3. Stap over naar huisdierenvoer met minder calorieën.
Speciaal katten- en hondenvoer voor beheersing van het lichaamsgewicht is overal te koop. Niet alleen geeft dit voer uw huisdier een vol gevoel, maar het helpt ook om de calorieën af te bouwen.

4. Zorg ervoor dat uw huisdier niet ergens anders wordt gevoerd.
Met honden weet u al snel of ze van anderen extra hapjes krijgen, maar met katten is dat een stuk moeilijker. Uw buren die goedbedoeld extra hapjes geven staan er meestal niet bij stil dat dit niet altijd even gezond is voor uw huisdier. Een halsbandje voor uw kat met ‘Voer mij niet!’ kan al afdoende zijn.

5. Vermijd mensenvoeding.
Het is moeilijk weerstand te bieden aan die trouwe hondenblik, maar het zal toch moeten. Hoeveel u ook houdt van uw huisdieren, ze hebben een totaal andere voedingsbehoefte dan wij, dus die tafelrestjes dragen niet bij aan de gezondheid van uw viervoeter.

6. Weeg uw huisdier regelmatig.
Dit helpt om de gewichtsontwikkeling bij te houden. Het wegen van uw huisdier doet u door eerst zelf op de weegschaal te gaan staan en daarna nog een keer met uw huisdier in uw armen. Het verschil in gewicht is het gewicht van uw huisdier.

7. Zorg ervoor dat uw huisdier langzamer eet.
Als uw huisdier de neiging heeft alles in een keer op te schrokken, helpt het gebruik van een anti-schrok voerbak om langer over het eten te doen en dus de spijsvertering te verbeteren.

8. Maak een spel van maaltijden.
Verstop het voer in het favoriete speelgoed van uw hond, zodat er harder voor de beloning gewerkt moet worden, of leg het kattenvoer op een hogere of telkens andere plek, zodat uw kat moet springen of zoeken. Op deze manier zorgt u ervoor dat uw huisdier extra calorieën verbrandt.

9. Wees geduldig.
Op een gezonde manier gewicht verliezen kost tijd, maar het is de moeite waard! Een wekelijks gewichtsverlies van ongeveer 1 tot 2% is een gezonde manier van afvallen. Ook de dierenarts kan u helpen om een passend en realistisch afvalschema voor uw huisdier te maken.

10. Beweeg meer.
En vergeet niet dat meer beweging een belangrijk aspect van het gezond houden van uw huisdier is. Er zijn talloze manieren om uw trouwe viervoeter meer te laten bewegen. De meeste katten vinden het geweldig leuk om een touwtje of laserpointer proberen te pakken en welke hond vindt het niet leuk om een extra wandeling te doen of om die stok of bal op te halen?

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal