Your browser does not support JavaScript! De begroetingsbuiging | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

De begroetingsbuiging


Toen ik het honden zag doen, veronderstelde ik altijd dat ze zich uitrekten zoals mensen dat 's morgens doen. Ik dacht dat mijn hond had geslapen voor ik thuiskwam en dat hij/ze zich uitrekte om zijn/haar spieren, gewrichten en pezen los te maken en zijn/haar bloed weer te laten stromen.

Het betekent echter iets helemaal anders als een hond zich uitrekt als hij/zij wakker wordt, dan als uw hond zich uitrekt om u te begroeten als u thuis komt. Ik verzamelde wat informatie en ontdekte deze fantastische beschrijving van Brenda Aloff in het boek 'Canine Body Language - A Photographic Guide':

"Een hond rekt zich alleen uit voor iemand die hij/zij graag heeft en waarbij hij/zij zich comfortabel voelt... Als ze zich uitrekken zijn hun oren ontspannen en hebben ze samengeknepen oogjes. Ze zien er loom en slaperig uit."

De 4 meest voorkomende kenmerken zijn: verlaagd bovenlijf, verhoogd achterlijf, snuit naar u gericht en ellebogen van de grond.

Als ze zich uitrekken (ook wel 'buigen' genoemd) doen ze het soms enkel met hun bovenlijf door hun ellebogen te laten zakken en hun achterwerk in de lucht te steken. Soms kan dit overvloeien in een stretch met hun achterlijf (of omgekeerd). Terwijl hij/zij dit doen, geeuwen ze soms eens goed (als u geluk heeft!).

Aloff zegt verder:

"Het is een compliment als een hond u begroet op deze onbekommerde, vriendelijke en zeer respectvolle manier. Dit gebaar erkent uw persoonlijke ruimte en is een uitnodiging om te interageren."

In zekere zin lijkt het op de buiging die ze maken als ze willen spelen, alleen heeft u niet het gevoel dat uw hond u gaat bespringen en ook de hyperactieve blik in hun ogen ontbreekt. Als ze buigen om te spelen laten ze hun bovenlijf ook veel dieper zakken en staan hun oren veel meer rechtop.

U mag zich dus gelukkig prijzen als uw huisdier u op deze manier begroet, ze doen het namelijk niet bij iedereen, wat erop wijst dat u een speciale band heeft.

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal