Your browser does not support JavaScript! De feiten over en gezond gebit en verdoving | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

De feiten over en gezond gebit en verdoving

XAls dierenarts heb ik talloze patiënten ontmoet die doodsbang zijn voor het vooruitzicht hun geliefde hond of kat te laten verdoven zodat tandheelkundig werk kan worden uitgevoerd. Ik weet niet zeker of het nu ligt aan het gebrek aan kwaliteitsinformatie of aan teveel van horen zeggen over deze procedure, maar ik wil heel duidelijk maken dat vandaag de dag anesthesie voor uw hond of kat (vooral in combinatie met intra-operatieve intraveneuze vloeistoftherapie en pre-anesthesieve bloedafname) behoorlijk veilig is, zelfs voor oudere huisdieren. Vertrouw op uw dierenarts, als het namelijk niet zo was, zouden we het echt nooit doen.U kunt zich in eerste instantie afvragen wat verdoving nu te maken heeft met tandheelkundige ziekte. Nou, vaak over het hoofd gezien door zelfs de meest gewetensvolle eigenaars, is consistente tandheelkundige zorg van groot belang voor het gezond houden van uw huisdier op de lange termijn en niet alleen als het gaat om de mondgezondheid. Het proces is redelijk vergelijkbaar met die van de mens, dus ik zal u niet vervelen met teveel details: voedselresten, plak en tandsteen kunnen zich in de tanden ophopen. Indien niet behandeld, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen variërend van slechte adem, nare tandvleesinfecties en in ernstige gevallen, mondbacteriën die in de bloedbaan terechtkomen en tot grote orgaanfalen kunnen leiden, waaronder infectie van de hartkleppen. Inderdaad zeer, zeer onaangenaam.

Het spreekt voor zich dat dit een scenario is dat u wilt voorkomen voor uw huisdier. En dat kunt u, de beste manier is mechanische schuring (regelmatig poetsen, goed ontkalken en polijsten en een tandheelkundig dieet met natuurlijke botten en kauwhapjes). Maar als uw dierenarts aanzienlijke tandplak of tandsteen op het gebit van uw huisdier detecteert, zal hij of zij hoogstwaarschijnlijk algehele anesthesie voorstellen omdat dit de enige comfortabele, grondige wijze is waarop het probleem kan worden aangepakt en op den duur voorkomen dat sommige bovengenoemde zeer ernstige complicaties zich verder ontwikkelen.

Er is nog een kant aan dit verhaal dat de aanleiding is voor onze ietwat dramatische (hoewel zeer geschikte) titel. Als u overweegt om uw huisdier al dan niet verdoving te laten ondergaan, bent u zich niet bewust van de hoeveelheid pijn en ongemak uw huisdier eigenlijk ervaart, simpelweg omdat huisdieren dit zo goed kunnen verbergen. Uw hond zal waarschijnlijk blijven dooreten tot de pijn ondraaglijk wordt, moeilijk te verteren als u nadenkt over de ellende van een hevige tandpijn of een orale infectie. En is dus in de meeste gevallen het verdoven van uw huisdier de vriendelijkste en veiligste optie voor een enorme verbetering van het welzijn en de kwaliteit van het leven van uw huisdier.Het valt niet te ontkennen dat een verdoving een ontmoedigend vooruitzicht kan zijn, maar echt, in alle behalve de meest zeldzame gevallen is het volkomen veilig voor uw huisdier wanneer het door een professionele dierenarts toegediend en zorgvuldig gecontroleerd wordt. In feite wees een studie uit 2008 onder 117 dierenpraktijken met 98.036 honden (een aanzienlijk aantal voor een studie onder dierenartsen) uit dat het algehele risico van 0,17% naar 0,05% was gedaald onder honden die eerder gezond waren (ongeveer 1 op 1846). Gezien het risico van complicaties in verband met gebitsproblemen, zou ik zeggen dat anesthesie zeker de minste is van twee kwaden. Hoevelen van ons kunnen tenslotte eerlijk zeggen dat we liever niet al ons tandheelkundige werk laten doen terwijl we veilig bewusteloos zijn?

Andrew's Toptips voor een Tiptop gebit:

• Het is ideaal om zo jong mogelijk te beginnen uw nieuwe pup of kitten eraan te laten wennen dat hun mond wordt aangeraakt. Raak eerst de zijkanten van gezicht en lippen aan en breid dit dagelijks (of wekelijks!) rustig uit met tong en tanden. Houd dit vol en wees geduldig!
• Voorkomen is beter dan genezen. Het is ideaal als u op het punt bent aanbeland waar u de tanden van uw huisdier met een speciaal samengestelde tandpasta kunt poetsen!
• Speciaal tandheelkundig voer evenals tandheelkundige kauwtraktaties zijn ook uitstekende hulpmiddelen voor de mondgezondheid van uw huisdier
• Houd het gebit van uw huisdier in de gaten en zorg voor jaarlijkse controles bij de dierenarts (wees niet bang om goed rond te kijken en te voelen in hun mond als u dat veilig vindt om te doen)