Your browser does not support JavaScript! De poes steriliseren; goed voor u en uw poes | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

De poes steriliseren; goed voor u en uw poes

De poes steriliseren; goed voor u en uw poes

Dierenasielen zitten vol met poezen en veel kattentehuizen komen ruimte tekort. Er zijn veel ‘ongewenste katten’ in Nederland. Een grote factor hierin is het niet op tijd laten steriliseren van de poes. Iedere poezeneigenaar zou het moeten weten: poezen zijn geslachtsrijp als ze zes maanden oud zijn. Vanaf dat moment kunnen ze zwanger worden. Op deze leeftijd moet een poes gesteriliseerd worden.

De cyclus van een geslachtsrijpe poes komt pas op gang als ze met een kater in contact is geweest. Zolang dat niet het geval is, wordt een geslachtsrijpe poes eerst drie tot zestien dagen ongesteld, daarna om de twee tot drie weken. Hierbij verandert het gedrag van de poes; ze is krols. Ze gaat krijsen, wordt overactief (vooral ’s nachts!), krijgt drang om op mannetjesjacht te gaan en ze kan gaan sproeien in huis. Ook kan de poes extreem aanhankelijk worden, en vaker met het achterwerk tegen meubels of eigenaar aanwrijven. Sommige krolse poezen doen de paarstand na; de kop gaat naar beneden, voorpoten zijn gebogen en het achterwerk gaat omhoog. Het komt ook voor dat katers uit de omgeving op de poes afkomen en urine sproeien in tuin of huis van de eigenaar. Allemaal zaken die niet prettig zijn, voor zowel de poes als voor de eigenaar.

Steriliseren voorkomt dit gedrag. Het maakt de poes een stuk rustiger en het stopt het sproeien in huis. Maar steriliseren heeft nog meer voordelen: het beperkt het risico op borstkanker en op pyometra, een ernstige infectie van de baarmoeder dat op fatale gevolgen kan uitlopen.

Wat houdt de procedure in?

Meestal vindt sterilisatie plaats via een klein sneetje aan één van de flanken, zoals afgebeeld op onderstaande schets. 

In tegenstelling tot een sneetje in de buik, staat er bij de flanken geen druk van de ingewanden op de wond. Er is maar een smal sneetje nodig waardoor er minder hechtingen nodig zijn om de wond weer dicht te maken. Dit verkleint de kans op irritatie en postoperatie klachten. Afhankelijk van het type kat (grootte, gewicht, kort- of langharig) besluit de dierenarts soms om de operatie via de onderkant van de buik te doen. Hij maakt dan een snede van de achterkant tot aan de ‘navel’.  De poes hersteld meestal binnen zo’n vijf tot tien dagen.