Your browser does not support JavaScript! De strijd aangaan met diabetes en obesitas bij huisdieren | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

De strijd aangaan met diabetes en obesitas bij huisdieren

De recente bevindingen gepubliceerd door Animal Friends Insurance in het Verenigd Koninkrijk tonen een stijging van 900% voor diabetes onder 9000 honden en katten tussen 2011-2016. Het is tijd om te kijken waarom dit bij onze huisdieren gebeurt. Deze stijging is in feite veel groter dan wat we onder mensen zien. Zorgen we eindelijk wel goed voor onszelf, maar hebben onze huisdieren nog steeds een ongezonde voeding en te weinig tot geen beweging?

HOE KAN DIT GEBEUREN?

Het rapport geeft niet aan of de toename van diabetes onder onze huisdieren te maken heeft met de levensstijl of dat het genetisch bepaald is. In ieder geval is een zeer belangrijke oorzaak de huidige huisdierobesitas-epidemie en het feit dat huisdieren een veel hogere levensverwachting hebben dan voorheen. Vooral obesitas is veruit de belangrijkste aanwijsbare oorzaak. Een studie van de PSDA uit 2015 toont aan dat 80% van de ondervraagde dierenartsen verwacht dat er in 2020 meer zwaarlijvige huisdieren zijn dan huisdieren met een gezond gewicht. Net als mensen, worden huisdieren zwaarlijvig als gevolg van te grote hoeveelheden van een niet passend dieet (in dit geval, te laag eiwitgehalte en te veel vezels) in combinatie met onvoldoende beweging. Laten we ook niet de restjes van tafel vergeten waar onze viervoeter-vriendjes zo van houden! Het beste wat u kunt doen voor uw kat of hond is, op de eerste plaats, het voorkomen van overgewicht en ze dus fit en slank houden. De andere reden kan zijn dat de eerste tekenen van diabetes (toenemende dorst en veel plassen) simpelweg niet opgemerkt worden door de eigenaar. Katteneigenaars in het bijzonder, omdat katten vaak zelf naar buiten kunnen. Of dat gewichtsverlies wordt toegeschreven aan een recent gewichtsverliesprogramma in plaats van aan de diabetes zelf.

WAT IS DIABETES?

Diabetes type 1 (afhankelijk van insuline) is zeldzaam bij dieren en komt meestal al naar voren als de dieren nog relatief jong zijn. Diabetes type 2 (niet afhankelijk van insuline) is veel meer voorkomend bij 75% van de katten, die de ziekte dan vaak krijgen bij een leeftijd van 8 tot 13 jaar, en honden rondom de leeftijd vanaf 8 jaar (variatie van 4 tot 14 jaar). Het is zeer belangrijk om te onthouden dat diabetes niet een leeftijd-gerelateerde ziekte is, maar eerder een ziekte die veroorzaakt wordt door levensstijl en keuzes (dat wil zeggen, de keuzes die wij ons huisdier opleggen). Vergeet niet dat het aan u is (en niet uw huisdier) wat voor voeding het krijgt en hoe vaak u beweging stimuleert. Met katten kunt u uw creativiteit gebruiken en hun natuurlijk jacht-instinct stimuleren met spelletjes die ze leuk vinden om te doen. Bij honden komt diabetes vaker voor bij teefjes terwijl bij katten dit precies andersom is.

Diabetes type 2 treedt vanwege twee redenen structureel op:

1) Inadequate of vertraagde insuline afscheiding ten opzichte van de behoefte van het dier; of

2) Een abnormale hoeveelheid insuline gekoppeld aan een ontoereikende terugkoppeling van de cellen op deze insuline. (dat wil zeggen dat de cellen niet langer voldoende glucose opnemen)

Het eindresultaat is dus dat de suikers in de bloedbaan blijven (in plaats van getransporteerd te worden naar de cellen die het nodig hebben) MAAR de cellen blijven hongerig naar de suikers! Daardoor begint het lichaam met het afbreken van vet en spiermassa om de energie vrij te geven die de cellen missen. Hierdoor zal uw huisdier altijd honger hebben (als de cellen geen glucose ontvangen hebben ze een uithongerend effect) en zal uw huisdier dus afvallen. Daarbovenop komt dat de glucose in het bloed opstapelt en uitgescheiden wordt via de urine. Dit veroorzaakt de overmatige dorst en het veelvuldig plassen. (de twee belangrijkste klinische symptomen die je kunt zien) Als dit onbehandeld blijft, zullen de cellen in de alvleesklier uitgeput raken en niet langer voldoende insuline afscheiden. In dit geval zal toedienen van insuline continu nodig blijven. Als de ziekte in een eerder stadium geconstateerd wordt, is er een goede kans dat de diabetes onder controle kan worden gehouden met alleen een passend dieet en regelmatige rustige beweging.

WAT KUNT U HERKENNEN IN UW HUISDIER?

Vergeet niet! Obesitas is de primaire, meest voorkomende factor!

Eerste symptomen:

- Toegenomen dorst en veelvuldig plassen (als gevolg van osmotische diurese. Dit is vocht dat mee uitgescheiden wordt in de urine, samen met glucose)

- Toegenomen behoefte aan eten, honger (doordat de cellen denken dat er geen glucose beschikbaar is) Gewichtsverlies (doordat het lichaam vet en spiermassa afbreekt om energie te krijgen)

- Urineweginfecties. Dit komt doordat glucose in de urine een ideale omgeving vormt voor bacteriën. In feite kan uw huisdier meerdere keren een urineweginfectie hebben gehad voordat de diagnose diabetes wordt vastgesteld.

Latere Symptomen:

- Anorexia

- Depressie en lethargie/slaapzucht (door gebrek aan glucose in de cellen)

- Overgeven

- Staar (veel meer voorkomend bij honden)

- Zwak zijn in de achterste ledematen (op hun enkels lopen, alleen bij katten)

WAT KUNT U DOEN?

Het eerste wat u moet doen als u één van de bovenstaande symptomen bij uw huisdier ziet optreden, is een bezoek aan uw dierenarts brengen. Diabetes van uw huisdier onder controle krijgen, kan tijdrovend zijn, vooral als ze een tijd zwaarlijvig zijn geweest voordat de diabetes geconstateerd werd. Zoals eerder benoemd heeft dit een direct effect op het vermogen van de alvleesklier om insuline te produceren. Uw dierenarts zal verschillende behandelmethodes met u bespreken, inclusief insuline-injecties, orale tabletten (vooral bij katten), bewegingsschema, verandering van het dieet en het bijhouden van een diabetische kalender. De kalender bevat de precieze timing van de injecties, de hoeveelheid voeding het dier krijgt, de mate van beweging en de registratie van het drink- en plasgedrag van uw huisdier. Uw dierenarts zal u ook vragen te controleren hoeveel water uw huisdier drinkt (dit is de belangrijkste indicator van een huisdier dat onder controle staat) en de urine te testen op glucose. De eerste behandeling zal dan ook verschillende glucose metingen bevatten (het meten van de glucose in het bloed voordat de insuline injectie wordt toegediend) om te bepalen wat de optimale dosering en timing is van de insuline-injecties. Bij katten kan minder gecompliceerde diabetes soms worden behandeld met alleen een dieet, lichaamsbeweging en het gebruik van orale tabletten om de glucose-spiegel te verlagen. Met name bij katten is het zeer belangrijk dat er een geleidelijke vermindering in hun gewicht plaastvindt om hun lever zoveel mogelijk te beschermen. Zoals met alles, voorkomen is beter dan genezen! Zorg ervoor dat uw huisdier voedsel krijgt van een hoge kwaliteit (dat wil zeggen, niet heel veel granen, maar met een goede eiwitbron en een juist calorie gehalte) kan op de eerste plaats helpen bij het voorkomen van obesitas. Regelmatige beweging (dagelijks 20-40 min op zijn minst voor uw hond) is natuurlijk zeer belangrijk en geef uw hond geen eten wat voor mensen is gemaakt. Zelfs niet als ze u aankijken met die schattige smekende oogjes! Ten slotte is de prognose bij een goede behandeling goed en hebben de meeste dieren een normale levensduur. Katten met diabetes kunnen in feite soms “genezen” (hoewel ze later kunnen terugvallen) terwijl het bij honden permanent is, hoewel het een zeer beheersbare ziekte is als deze goed gecontroleerd wordt. Het moeilijkste is het stellen van de diagnose (bijvoorbeeld voor eigenaren om de symptomen te herkennen) en daarna het bepalen van de optimale dosis insuline, vooral als uw huisdier zwaarlijvig was voorafgaand aan de diagnose. Zodra dit gebeurd is, is het onder controle houden op lange termijn niet moeilijk, vooral met een goed geïnformeerde eigenaar!