Your browser does not support JavaScript! Diabetes en voeding | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Diabetes en voeding

Diabetes en voeding


Als uw huisdier diabetes heeft, is het niet alleen van belang om zijn insuline behandeling zorgvuldig toe te passen. Een uitgebalanceerd, consequent eetpatroon is minstens zo belangrijk voor zijn gezondheid en welzijn.

 

Wat is een ‘consequent’ dieet en waarom is dat zo belangrijk?


Voor een diabetes patient is het van belang dat het bloedsuikergehalte zo stabiel mogelijk blijft. Door het dier op vaste tijdstippen consequent hetzelfde voer te geven, krijgt het steeds dezelfde hoeveelheid calorieen binnen. Zo blijft de bloedsuikerspiegel in balans. De dierenarts kan dan heel nauwkeurig de dosis insuline vaststellen die het dier moet krijgen. Veranderingen van type voer of in het tijdstip waarop uw huisdier eten krijgt, zorgen voor schommelingen in het bloedsuikergehalte (te hoog of te laag) en kunnen (ernstige) aanvallen veroorzaken.

 

De routine van een strak eetpatroon helpt er ook bij om een eventuele hypglycaemide aanval (te laag bloedsuikergehalte) beter te herkennen. Het kan verstandig zijn om een medaille aan de halsband van uw kat te doen met het opschrift ‘Diabetes. Niet voeren’. Als u bijvoorbeeld weet dat buren uw kat graag iets te eten geven.

Waarom regelmatig bewegen belangrijk is:


Het lichaam maakt glucose (suiker) van het voedsel dat het binnenkrijgt en die glucose wordt door het bloed opgenomen. Bij actieve beweging wordt de glucose het eerst aangesproken; het bloedsuikergehalte gaat dan omlaag.  

 

Ook voor beweging moet volgens een vast patroon. Het beste is om dat elke dag op een vast tijdstip te doen. En telkens een bepaald aantal minuten. Zo consequent als het zijn eten moet krijgen (zijn suikers, dus zijn energie), zo nauwgezet moet het die energie ook weer in dezelfde mate verbranden.

 

Draag voor de zekerheid altijd iets van suiker bij u als u een lange wandeling gaat maken; als uw dier plotseling veel gaat rennen en veel energie verbruikt, kan zijn bloedsuikergehalte ineens dalen en dat zou kunnen leiden tot een hypoglycaemide aanval dat ernstige gevolgen met zich mee kan brengen zoals duizelingen, bewusteloosheid, die soms zelfs fataal kunnen zijn.

 

Diabetes voer


Voor honden:    Royal Canin heeft speciaal natvoer

Voor katten:      Royal Canin veterinary diet diabetic D/S droogvoer

                        Purina veterinary diet DM (diabetes management) droogvoer

                        Hills prescriptive diet MD nat- en droogvoer

 

Ga nooit op ander voer over zonder uw dierenarts te raadplegen.


Waarin verschilt diabetsvoer met gewoon voer voor dieren?


Diabetes voer bevat doorgaans meer complexe carbohydrates. Deze worden langzamer in het bloed opgenomen waardoor de suikers geleidelijk door het bloed worden opgenomen. Dit soort voer wordt ook wel aangeduid met ‘Low Glycaemic Index (GI)’. Het bevat meestal ook meer vezels en minder verzadigde vetten.