Your browser does not support JavaScript! Een gezonde vacht | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Een gezonde vacht

Een gezonde vacht


De uitspraak ‘Je bent wat je eet’, gaat net zo goed op voor dieren als voor mensen. Gezonde voeding en de juiste supplementen zijn net zo van belang voor een mooie huid en glanzende vacht als een goede shampoo. Zorg daarom voor een goede combinatie in voeding en shampo’s voor een optimale huid en vacht van uw dier. MedicAnimal stelde de beste producten voor u samen.


Voeding en water


Koop voer dat omega-3 en omega-6 bevat. Deze vetzuren zijn van belang voor een glanzende vacht en een gezonde huid. Het voer Royal Canin Dental and Skin bevat deze stoffen, en ook koper en zink. Zorg ook altijd voor voldoende vers water, dat is onder meer goed voor de vochthuishouding van de dierenhuid.

 

Supplementen

Als het voer dat u gebruikt geen vetzuren bevat, is het raadzaam om vetzuursupplementen bij zijn voer toe te geven. Er bestaan tabletjes (EFAvet), capsules (Viacutan), vloeibare vorm (Complederm, Omegaderm). Daarnaast zijn er producten die direct op de huid aangebracht kunnen worden.


Shampoos


Onderzoek de huid van uw dier voordat u een shampoo aanschaft. Is deze droog en schurfterig, zoek daar dan de juiste shampoo bij. Gebruik liever niet uw eigen shampoo; de huid van dieren heeft een andere ph waarde dan de huid van mensen. Uw shampoo zou de huid van uw dieren kunnen irriteren of beschadigen.

Heeft uw dier een huidaandoening, laat uw dierenarts er dan naar kijken. Hij kan het beste zien welke shampoo geschikt is voor uw dier.

 

Er bestaat een groot assortiment aan shampoos. Bijvoorbeeld:

Allermyl voor honden met huidallergie, of Seleen en Sebomild voor honden met een schubbige, vettige vacht. Hiervoor bestaat Malaseb, een shampoo die alleen op voorschrift van de dierenarts verkrijgbaar is. Voor algemeen gebruik bij een gezonde huid raden we een milde hondenshampoo aan zoals Coatex Aloe & Oatmeal shampoo of Episoothe shampoo. Een goede shampoo speciaal voor puppies is Vitacoat Hyaline.

 

Shed control


Bij de meeste dieren verandert de vacht tijdens de overgang naar een nieuw seizoen. Daarbij verliest het dier altijd veel haar en dat is niet altijd even prettig in huis. Er zijn een aantal manieren die de rui verminderen en versnellen.

Is de rui in volle gang, geef uw dier dan iedere dag een flinke borstelbeurt, het liefst met een speciale rui-kam zoals de Mikki moulting comb.  Heeft de acht neiging tot klitten, dan is een  Mikki De-matting Rake beter geschikt. Mikki Combo Grooming Mittens zijn ook een optie, en heel eenvoudig en gebruik.

Rollen dubbelzijdige plakband zijn handig om in huis te hebben. Hiermee verwijdert u makkelijk het haar van gestoffeerd meubilair.

Voor tapijt hebt u meestal iets sterkers nodig. Probeer dit eens: trek een paar huishoudhandschoenen aan en wrijf in ronddraaiende bewegingen over het tapijt. Zo verzamelt u het haar in kleine hoopjes waardoor het makkelijk op te rapen is.

 

Let wel: stap nooit zomaar over op een ander product als u huisdier een huid- of vachtaandoeningen heeft. Neem dan altijd eerst contact op met uw dierenarts.