Ga naar inhoud Ga naar navigatie

Een konijn in huis

Een konijn in huis

 

Konijnen zijn leuke en gezellige huisdieren voor kinderen; het zijn vriendelijke, plezierige dieren, fijn om mee te spelen en om mee te knuffelen. Een eigen konijn is ook leerzaam; kinderen leren verantwoordelijk te zijn voor iets dat hun dierbaar is.

Voordat u een konijn een huis haalt, zijn er een paar dingen die u in acht moet nemen.

 

Het konijnenhok: buiten of binnen?

Of u het konijn in huis of buiten houdt, hangt af van uw persoonlijke voorkeur en hoe u woont. Daar bestaat geen vuistregel voor; beide opties hebben hun voor- en nadelen. Onderstaand overzicht kan u helpen in de keuze voor een buiten- of binnenhok.

 

Buitenhok

Voordelen:

- Met een hok op een afgebakend stuk(je) grond met gras kan het konijn vrij rondhuppelen en gras eten wanneer het wilt. Het heeft dan minder verse groente nodig.

-          Geen ‘konijnengeur’ en ‘rommel’ binnen

 

Nadelen:

-          Een buitenhok is meestal duurder dan een binnenhok.

-          Het konijn is blootgesteld aan (extreme)weersschommelingen. Meer hooi, stro, zaagsel en bescherming tegen kou nodig in de wintermaanden.

-          Het konijn is niet direct in zicht waardoor het misschien minder snel wordt opgezocht om mee te spelen en ziektes minder snel opgemerkt worden.

 

Binnenhok

Voordelen:

-          Het konijn is dichtbij; makkelijker om op te pakken en mee te spelen.

-          Het konijn leeft in een constanter klimaat

-          Het konijn trainen om zijn behoeften in een plasgootje te doen zorgt voor minder geur en rommel in huis.

 

Nadelen:

-          Altijd goed opletten voor rondslingerende kleine objecten in huis en elektriciteitssnoeren als het konijn vrij rondhuppelt; het kan er aan gaan knabbelen.

-          Konijnen hebben de neiging om te graven; dat kan tapijt of vloerkleed beschadigen.

-          Eventuele andere dieren in huis kunnen het konijn als een bedreiging zien en het lastig vallen. Dat betekent stress voor het konijn.

-          De urine van een konijn ruikt heel sterk. Konijnen plassen op plekken waar ze komen om terrein af te bakenen (castratie voorkomt dit).

-          Een aparte ren voor buiten aanschaffen.

 

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een konijnenhok?

 

Zorg voor voldoende bewegingsvrijheid; een konijn moet met gemak rechtop kunnen staan en moet tenminste drie keer kunnen huppelen om aan de andere kant van het hok te komen. Er moet genoeg frisse lucht bij het hok kunnen komen.

Koopt u een binnenhok, schaf dan ook een ren aan voor buiten (indien mogelijk). Een konijn moet iedere dag uit het hok om te bewegen en gras te grazen.

 

Het buitenhok moet voldoende beschermen tegen regen, wind en kou maar ook tegen felle zon. Een deel van het buitenhok moet van gaas zijn, het andere deel moet beschutting bieden. Plaats het buitenhok het liefst op een omheind stuk grond met gras, zodat het konijn vanuit zijn hok vrij kan rondhuppelen en grazen.

 

Wat heb ik nodig voor een goede verzorging van mijn konijn ?

 

Hebt u onderstaande in huis dan bent u goed voorbereid op de komst van uw konijn:

-          Hok en ren

-          Waterflesje

-          Voerbakje

-          Konijnenvoer

-          Speeltjes

-          Speeltjes om op te kauwen

 

Welk voer heeft mijn konijn nodig?

 

Geef konijnenkorrels vooral aan jonge konijnen; de korrels zijn heel voedingrijk, belangrijk voor konijnen in de groei. Zorg altijd voor voldoende hooi en gras zodat het konijn genoeg vezels binnenkrijgt. Geef iedere dag verse groente. Vooral donkergroene groenten zijn belangrijk zoals kool, waterkers, spinazie. Maar zorg ook voor ‘knaaggroenten’ zoals bieten en wortelen, dat helpt om de tanden op lengte te houden. Pas op met groenten als alfalfa; dit is rijk aan calcium. Een overvloed aan calcium kan urolithiasis (stenen in de blaas) veroorzaken. Vermijd sla en wees zuinig met tussendoortjes. 

 

Hoe vaak moet ik het hok schoonmaken?

Haal in ieder geval iedere dag nat hooi en zaagsel uit het hok en doe er wat vers hooi bij indien nodig. Een keer per week moet het hok van top tot teen worden schoongemaakt; haal dan al het hooi en zaagsel eruit, maak het hok schoon met een sopje en leg er weer een verse laag zaagsel en hooi in.