Your browser does not support JavaScript! Een wijfjeshond steriliseren? De voor- en nadelen | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Een wijfjeshond steriliseren? De voor- en nadelen

Een wijfjeshond steriliseren? De voor- en nadelen

Bij de sterilisatie van een wijfjeshond worden alle voortplantingsorganen verwijderd. Dat gebeurt via een buikoperatie en onder gehele verdoving.

De voordelen:

-          Steriliseren beperkt de risico’s op borstkanker.  Wijfjes die voor hun eerste menstruatie gesteriliseerd zijn, ontwikkelen over het algemeen geen borstkanker. Het risisco neemt weer toe naarmate het wijfje vaker gheeft gemenstrueerd. Na de derde cyclus is het risico op borstkanker weer net zo groot als bij een wijfje dat niet gesteriliseerd is.

-          Steriliseren helpt ook pyometra voorkomen; een ernstige infectie aan de baarmoeder die fatale gevolgen kan hebben.

-          Een gesteriliseerd wijfje menstrueert niet meer.  Uw hond wordt er een stuk rustiger door; ze heeft veel minder de neiging om op mannetjesjacht te gaan. U hoeft zich geen zorgen te maken over een ongewenste zwangerschap als  ze in contact komt met andere honden. Ook zal uw hond nooit meer  menstruatievlekken in huis achterlaten.  

-          Gesteriliseerde wijfjes hebben nooit meer last van schijnzwangerschap, iets dat regelmatig voorkomt bij honden die niet gesteriliseerd zijn. Bij een schijnzwangerschap verliest de hond haar eetlust en wordt agressief. Verveledn voor uw hond en voor u.

-          Iedere hondeneigenaar zou de verantwoodelijkheid moeten nemen om een wijfje te laten steriliseren. Het voorkomt immers ongewenste zwangerschappen. De dierenasielen kunnen het teveel aan puppies en honden nauwelijks aan.

De nadelen:    

De enkele nadelen van steriliseren worden overschaduwd door de voordelen. Sterilisatie wordt dan ook door alle dierenartsen aangeraden.

-          Er bestaat natuurlijk altijd een risico dat er iets mis gaat tijdens een chirurgische operatie. Maar voor de meeste dierenartsen is sterilisatie een routine-ingreep; ze zijn er heel bedreven in. Bent u bang voor de risico’s, bespreek dit dan met uw dierenarts. Hij kan u precies vertellen hoe de ingreep in zijn werk gaat en wat de eventuele risico’s voor uw hond kunnen zijn.  

-          Gesteriliseerde wijfjes hebben meer kans op incontinentie wanneer ze ouder worden. Dit is echter makkelijk te behandelen door uw dierenarts.

-          Gesteriliseerde wijfjes komen sneller aan maar met de juiste voeding en voldoende beweging houdt u haar gewicht onder controle.

Wanneer steriliseren?

Het beste is om wijfjes te laten steriliseren voordat ze haar eerste menstruatie krijgt, meestal is dat rond de vijf tot acht maanden. De belangrijkste reden daarvoor is dat een ingreep op die leeftijd de kans op borstkanker sterk vermindert. Vindt de operatie later plaats, dan neemt het risico weer toe. Bovendien voorkomt  het dat het wijfje onrustig  wordt en op mannetjesjacht wilt. Daarnaast zal het wijfje nooit meer mesntureren, dat scheelt een vlekken in huis.  Gesteriliseerde wijfjes maken weliswaar meer kans op incontinetie,  maar deze aandoening is heel goed te behandelen.