Your browser does not support JavaScript! Een zwangere poes: 5 aandachtspunten voor de kattenbezitter | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Een zwangere poes: 5 aandachtspunten voor de kattenbezitter

Het is belangrijk om ongeveer 2 weken voordat uw poes naar verwachting van haar kittens zal bevallen daarvoor een plek in te richten. Het is bekend dat poezen de meest onmogelijke plekken tot hun nestplaats maken als er geen werpdoos beschikbaar is of als de situatie van de werpdoos niet ideaal is. Het is daarom belangrijk dat uw poes zich op de plaats van de werpdoos op haar gemak en veilig voelt. Om ervoor te zorgen dat u de komst van de kittens goed kunt voorbereiden, hebben de dierenartsen van MedicAnimal in het kort 5 essentiële aandachtspunten op een rijtje gezet voor mensen die te maken hebben met een zwangere poes. Royal Canin BabyCat Milk

Aandachtspunten voor kattenbaasjes

1. Kattenvoer voor de aanstaande moeder Vanaf het moment dat bekend is dat de poes zwanger is totdat de kittens niet meer worden gezoogd, moet uw kat hoogwaardig kattenvoer worden gegeven. Zo krijgt ze het grotere aantal calorieën en de voedingsstoffen die ze nodig heeft voor de ontwikkeling van de kittens en de afscheiding van melk. Hill’s en Royal Canin zijn vertrouwde merken voor alle levensstadia. Zorg ervoor dat het voer constant beschikbaar is zodat de poes vaak kleine beetjes voer kan eten.

2. Werpdoos De meeste katten willen een werpdoos die van boven dicht is. Het vloermateriaal moet gemakkelijk schoon te maken zijn en zorg ervoor dat er een opstaande rand bij de opening zit zodat de kittens niet uit de doos kunnen of er niet uit kunnen vallen. De doos die u kiest moet schoon zijn en geen ruwe oppervlakken hebben, zoals:
    Een kunststof reismand voor huisdieren met een opening aan de voorkant (waar de deur is uitgehaald)
  • Een kartonnen doos
  • Een wasmand
  • Neem ook een splinternieuwe kattenbak
Zet de werpdoos op een kleine donkere plek waar het niet tocht om te stimuleren dat uw poes hem gebruikt. Kies voor de werpdoos een afgezonderde plek uit waar de poes zich op haar gemak kan voelen en de kittens niet kunnen ontsnappen en zich veilig kunnen voelen. De plek moet warm en tochtvrij zijn. De doos moet uit de buurt van lawaai en voorbijgaand voetgangersverkeer worden geplaatst. Stel uw poes nadat u een plaats voor de werpdoos heeft uitgekozen in de gelegenheid om zich op haar gemak te gaan voelen door haar in de doos op deze plaats te laten slapen. Denk erom dat u haar kattenbak, voer en water dicht in de buurt zet. Als uw poes echter een andere plaats verkiest om de kittens te krijgen, kunt u haar het beste door laten gaan op de plek waar ze is.

3. Ligmateriaal De bodem van de doos moet worden bedekt met papier of puppy trainingsmatten . Krantenpapier is geschikt materiaal omdat het schoon, wegwerpbaar en absorberend is en de poes het kan versnipperen wanneer ze haar nest aan het maken is. Zacht, wasbaar ligmateriaal, zoals dekens en handdoeken, kan ook worden gebruikt. Het ligmateriaal moet dagelijks worden vervangen of gewassen als het niet wegwerpbaar is.

4. Benodigdheden voor spoedgevallen Zorg ervoor dat u voorafgaand aan de bevalling wat benodigdheden voor spoedgevallen bij de hand heeft. U moet flosdraad hebben om de navelstreng af te binden in het geval dat de moeder die niet zelf doorbijt, een schone schaar om de navelstreng door te knippen en ook jodium- of chloorhexidine tinctuur om op de navels van de kittens aan te brengen ter bescherming tegen infectie. Bespreek het proces met uw dierenarts voordat uw poes naar verwachting zal bevallen zodat u weet wat u kunt verwachten. Zorg ervoor dat u het nummer van uw plaatselijke dierenarts of de dienstdoende dierenarts bij de hand heeft voordat het baringsproces begint. U zult moeten bellen als uw poes tijdens de baring een uur of langer heeft meegeperst en de eerste kitten nog niet is geboren, als de moeder zich klaarblijkelijk niet over de kittens ontfermt of als u zich ergens anders zorgen over maakt. Als dit een niet bedoelde zwangerschap was, bespreek dan met uw dierenarts wat de eerst mogelijke datum is waarop de poes kan worden gesteriliseerd.

5. Melkvervanger en kittenvoer Een melkvervangend preparaat met colostrum en een voedingsspuit zijn nodig in het geval dat een kitten niet kan zuigen of de moeder melkklierontsteking heeft. Enkele producten die in aanmerking kunnen worden genomen zijn:
  • Overlevingspakket voor kittens: colostrum en nutridrops
  • Melkvervangend poederpreparaat
  • Mikki voedingsset
  • KittyStim probioticum en colostrum voor kittens

Het is een goed idee om de kittens dagelijks te wegen en als er kittens zijn die niet aankomen, neem dan contact op met uw dierenarts.