Your browser does not support JavaScript! Een zwangere teef: 5 aandachtspunten voor de hondenbezitter | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Een zwangere teef: 5 aandachtspunten voor de hondenbezitter

Het is belangrijk dat de teef zich goed voelt en ontspannen is voordat zij puppy's krijgt. Daarvoor zijn enkele voorbereidingen nodig zodat zij voordat de puppy's worden geboren al geleidelijk kan wennen aan veranderingen in haar omgeving en/of voer . Er moet een comfortabele plek worden ingeruimd waar de teef puppy's kan krijgen, de puppy's kunnen opgroeien en de teef zich thuis voelt. Ze moet kunnen komen en gaan zoals ze wil en de puppy's moeten warm en veilig op hun plaats blijven. Het is belangrijk dat u de komst van de puppy's goed voorbereidt, dus hebben de dierenartsen van MedicAnimal 5 essentiële aandachtspunten op een rijtje gezet voor mensen die te maken hebben met een zwangere teef. Royal Canin Medium Starter

Aandachtspunten voor hondenbaasjes

1. De teef moet vanaf week 4 van de zwangerschap puppyvoer worden bijgegeven De teef moet tot week 4 van de zwangerschap hoogwaardig voer voor volwassen honden worden gegeven. Na week 4 moet geleidelijk puppyvoer aan het voer worden toegevoegd. Royal Canin, Hill's of Eukanuba zijn gegarandeerd van hoogwaardige kwaliteit. Tegen de laatste week van de zwangerschap moet het voer van de teef uitsluitend uit puppyvoer (hoog calcium-/eiwitgehalte) bestaan.

2. De werpkist Geef de aanstaande moeder enkele weken voordat zij bevalt (“werpt”) een werpkist waarin ze haar puppy's kan krijgen. De kist moet in ieder geval zo groot zijn dat de moeder er languit in kan liggen en er genoeg ruimte is voor een nest nieuwe puppy's. De teef moet gemakkelijk in en uit de kist kunnen gaan. Zorg ervoor dat de zijkanten van de kist in ieder geval zo hoog zijn dat de puppy's er niet uit kunnen en het niet tochtig is in de kist. Zet de werpkist op een warme, rustige en prikkelarme plek in een voor de teef vertrouwde omgeving omdat ze een rustige en veilige plek om te rusten nodig heeft. Als alternatief kan gemakkelijk een houten werpbak met zijkanten van ongeveer 15 cm hoog worden gemaakt. Voor de grotere nesten worden vaak antidoodligstangen aanbevolen. Daardoor wordt voorkomen dat een puppy die zich in een hoek bevindt door zijn moeder per ongeluk wordt doodgedrukt of verstikt. De bodem van de kist moet worden bedekt met een kunststof onderlaag met daaroverheen kranten of puppy trainingsmatten. Die vormen uitstekend ligmateriaal omdat ze gemakkelijk door de moeder voor haar nest kunnen worden versnipperd, absorberend zijn en vervangen kunnen worden. Dekens, vloerkleden en handdoeken zijn ook bruikbaar maar die moeten frequent worden gereinigd. Een waterdichte verwarmingsmat onder de kist zal dienen als extra warmtebron. Het is heel belangrijk dat u beslist geen verwarmingsmat in de kist legt waar een puppy er direct mee in aanraking kan komen of er direct op kan gaan liggen.

3. Een afzonderlijke veilige ruimte voor puppy's als ze gaan rondlopen Als de puppy's rond gaan lopen, zorg er dan voor dat ze dat kunnen doen in een veilige omsloten ruimte en gebruik puppy trainingsmatten.

4. Melkvervangers Als er na de bevalling problemen optreden bij de teef, kan het zijn dat de puppy's met de hand moeten worden gevoed. Er moet dan worden gezorgd voor een commercieel verkrijgbaar melkvervangend preparaat dat met regelmatige tussenpozen in de bekjes van de puppy's moet worden gespoten. Als een van de puppy's bijzonder zwak of klein is, kan zijn energieniveau met PuppyStim onmiddellijk worden verhoogd. Een voedingsset of injectiespuiten zijn noodzakelijk om de puppy's melk te geven als er bij de moeder problemen zijn met het zogen.

5. Contactgegevens voor uw dierenarts en een noodtelefoonnummer Het is belangrijk dat u uw dierenarts betrekt bij de zwangerschap van uw hond. De dierenarts kan van dienst zijn bij het bepalen van wanneer er en hoeveel puppy's er kunnen worden verwacht. Laat het uw dierenarts weten wanneer de bevalling nabij is en win informatie in over de dierenarts na sluitingstijd, althans als uw plaatselijke dierenarts werkt met een dienstdoende dierenarts. U moet de dierenarts bellen als uw hond langer dan een half uur nadat de weeën zijn begonnen actief heeft meegeperst en de eerste puppy nog niet is geboren, als het bij actief meepersen langer dan 4 uur duurt voordat de volgende puppy wordt geboren of als er nog meer puppy's lijken te komen maar de teef tekenen van uitputting vertoont.