Ga naar inhoud Ga naar navigatie

Heeft mijn kat vlooien?

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine insecten die zich voeden met het bloed van het dier dat als hun gastheer fungeert. In het volwassen stadium van hun levenscyclus leven vlooien op en van hun gastheer. De volwassen vrouwelijke vlo legt eieren (tot 500 per vlo per dag!) die van het dier af vallen en in de omgeving terecht komen, waar de eieren zich tot larven ontwikkelen. De larven nestelen zich in het tapijt of woningtextiel en vormen daar een aanhechtende cocon waarin ze zich tot de pop ontwikkelen. In dit stadium van pop kan een vlo tot twee jaar overleven. De volwassen vlo komt alleen uit het popomhulsel als die detecteert dat er een geschikte gastheer in de buurt is (via prikkels als trillingen en de concentratie van koolzuurgas). De nieuwe volwassen vlo gebruikt vervolgens de krachtige poten om op het langs lopende dier te springen waarna de cyclus weer helemaal opnieuw begint. Als je de volledige levenscyclus van de vlo in aanmerking neemt, is gemakkelijker in te zien waarom het enkele weken tot maanden in beslag kan nemen om een infestatie met vlooien onder controle te krijgen en waarom het probleem moet worden aangepakt door zowel het dier als de omgeving te behandelen.

Hoe kunnen vlooien worden ontdekt?

Katten kunnen zichzelf heel goed reinigen en de meeste katten zullen alle vlooien die tijdens de zelfverzorging op hun weg komen inslikken. Gezonde vlooien reageren ook snel en kunnen zich goed voor het menselijk oog verbergen. Het kan dus heel moeilijk zijn om vlooien op uw kat te ontdekken, ook al kan er sprake zijn van een aanmerkelijke infestatie. Het enige wat u op het spoor kan brengen, is dat de kat zichzelf overmatig reinigt of krabt of dat mensen in het huishouden insectenbeten op de benen oplopen. U kunt het beste aanwezigheid van vlooien vaststellen door de kat met een fijntandige vlooienkam boven een schoon wit oppervlak, zoals een groot stuk papier, te kammen. Hiermee moeten alle vlooien en vlooienpoep (vlooienuitwerpselen) eruit te halen zijn. Vlooienpoep ziet eruit als zwarte spikkeltjes. Als u vlooienpoep heeft aangetroffen, leg dat dan op een vochtige pluk watten. Als het inderdaad vlooienpoep is, zal die langzaam oplossen tot een roodbruine vlek omdat vlooienpoep bestaat uit door de vlo opgezogen en verteerd bloed. Dit toont ondubbelzinnig de aanwezigheid van vlooien aan, ook al kunt u de vlooien zelf niet zien

Welk effect hebben vlooien op katten?

Behalve dat vlooien irritant zijn voor zowel de kat als de kattenbezitter, kunnen ze andere mogelijk ernstige problemen veroorzaken.
 • De kattenvlo kan drager zijn van het larvale stadium van de lintworm, die zich verder zal ontwikkelen in de kat nadat die de vlo tijdens de zelfverzorging heeft ingeslikt. Als uw kat vlooien heeft, moet u hem beslist ontwormen met een middel tegen lintwormen of een totaal wormmiddel.
 • Vlooien kunnen bij kittens naarmate ze meer bloed zuigen zwakte, bloedarmoede en overlijden tot gevolg hebben
 • Als een hond of kat allergisch wordt voor vlooienbeten, kan die zichzelf tot bloedens toe gaan krabben en bijten en er kan zich dan een vervelende huidaandoening ontwikkelen
 • Vlooien kunnen betrokken zijn bij de overdracht van infectieuze agentia tussen katten en dragen zo ook bij aan de verspreiding van Bartonella, een bacterie die de oorzaak is van kattenkrabziekte (een ziekte die voorkomt bij mensen, gewoonlijk na te zijn gekrabd of gebeten door een kat).

Wat zijn de verschillende behandelingen en hoe effectief zijn die?

Frontline spot on kat De beste manier om een vlooienprobleem te vermijden is preventieve behandeling van alle katten, honden en konijnen in het huis. Alle nieuwe vlooien die uw huisdier in de omgeving buiten uw huis oploopt zouden zo moeten worden gedood voordat ze de kans krijgen om eieren leggen. Als er sprake is van een bestaande infestatie, moet u er zich rekenschap van geven dat 95% van het probleem de omgeving betreft. Bij behandeling van de kat ben je wel van de volwassen vlooien op het dier af, maar in de omgeving zijn er nog steeds duizenden eieren, larven en poppen die zich ongehinderd verder ontwikkelen. Wanneer de nieuwe volwassen vlooien zich ontpoppen, zullen ze weer op het dier springen en bloed zuigen. Als het dier is behandeld met een middel met een achterblijvende werking, zullen de vlooien worden gedood maar er zullen er steeds meer klaar staan om hun plaats over te nemen. Met een huishoudspray kunnen de nieuwe zich ontpoppende volwassen vlooien worden bestreden. Er zijn echter geen middelen die de poppen in de aanhechtende cocons doden. Het beste is om ze proberen te laten ontpoppen, door bijvoorbeeld regelmatig te stofzuigen, waarna de nieuwe volwassen vlooien kunnen worden geëlimineerd via de huishoudsprays en behandelingen op de dieren. Hier kunnen enkele weken tot enkele maanden mee gemoeid zijn. Er zijn vele soorten vlooienbehandelingen voor dieren zoals:
 • Spot-on behandelingen op basis van fipronil (bijvoorbeeld Frontline spot-on, Fiprospot, Effipro)
 • 0 Fipronil doodt vlooien en teken en de kat moet er één keer per maand mee worden behandeld
 • Spot-on behandelingen op basis van imidacloprid
 • (bijvoorbeeld Advantage, Clearspot)
  0 Imidocloprid doodt vlooien en vlooienlarven in de omgeving van het dier. De behandeling is één keer per maand.
 • Tabletten/suspensie op basis van lufenuron (bijvoorbeeld Program orale suspensie voor katten)
 • 0 Lufenuron verhindert de ontwikkeling van de larve in de vlooieneieren waardoor er geen larven uit de eieren zullen komen. De behandeling is één keer per maand. Dit middel kan in combinatie met een spot-on behandeling worden gebruikt.
 • Tabletten op basis van nitenpyram
 • 0 Nitenpyram doodt volwassen vlooien op het dier vanaf 15 minuten na de behandeling. Het werkt slechts 24 uur en kan daarom het beste bij een ernstige infestatie samen met een langer werkende behandeling worden gebruikt.
Advantage voor katten Verder zijn er nog middelen die alleen op voorschrift van uw dierenarts verkrijgbaar zijn. Het is altijd het beste om met uw dierenarts te bespreken wat op grond van uw specifieke situatie het beste plan voor u is.

Gebruik voor uw kat geen preparaten tegen vlooien met permethrin, pyrethroïden of organofosfaten. Gebruik voor uw kat nooit een preparaat dat voor honden is gemaakt, omdat die toxisch kunnen zijn voor katten. Hoewel veel goedgekeurde diergeneesmiddelen natuurlijke bestanddelen bevatten, kunnen “alternatieve behandelingen” ook gevaarlijk zijn voor katten, omdat bij de meerderheid van deze behandelingen niet de controles op veiligheid zijn uitgevoerd die bij goedgekeurde geneesmiddelen gebruikelijk zijn. Vlooienhalsbanden zijn meestal niet effectief en kunnen irritatie van de huid veroorzaken. Er zijn echter enkele vlooienhalsbanden met nieuwe formuleringen die alleen op voorschrift verkrijgbaar zijn en veel effectiever en veiliger zijn.