Your browser does not support JavaScript! Heeft uw huisdier overgewicht? | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
 • MA Logo

Heeft uw huisdier overgewicht?

Heeft mijn huisdier overgewicht? Door een steeds passievere levenswijze in combinatie met het hoge aantal calorieën dat met het voer wordt opgenomen, zijn onze huisdieren geleidelijk zodanig in omvang toegenomen dat zwaarlijvigheid bij huisdieren al bijna net zo vaak voorkomt als bij mensen. Met enkele veranderingen in het dagelijks levenspatroon van uw dier beschikt u al over een duurzame oplossing voor dit groeiprobleem. Hill's Prescription Diet rd voor Honden

Enkele veel voorkomende oorzaken van zwaarlijvigheid

Men kan veilig stellen dat te veel eten en/of een gebrek aan lichaamsbeweging de belangrijkste oorzaken van zwaarlijvigheid zijn. De gewichtstoename treedt op wanneer het aantal calorieën dat met het voer wordt opgenomen groter is dan het aantal calorieën dat door het dier wordt verbrand, waardoor de overtollige calorieën worden opgeslagen als vet. Bij sommige hondenrassen treedt overgewicht sneller op dan bij andere, zoals bij labrador retrievers, beagles en bassethonden, om er maar enkelen te noemen. Er is echter voor een hond van geen enkel ras een excuus om hem te dik te laten worden; mensen met een hond die aanleg heeft voor zwaarlijvigheid moeten extra goed het dagelijks voer van het dier in de gaten houden. Bij hormonale afwijkingen kan ook zwaarlijvigheid optreden maar dit betreft slechts een relatief klein aantal gevallen. Hypothyreoïdie en de ziekte van Cushing zijn twee voorbeelden van zulke afwijkingen. Hypothyreoïdie wordt in gewone taal ook wel langzaam werkende schildklier genoemd. Simpel gezegd komt het erop neer dat het schildklierhormoon in een onvoldoende hoeveelheid wordt gevormd. Hypothyreoïdie treedt het meest op bij middelgrote tot grote hondenrassen en de symptomen zijn nogal divers omdat een tekort van het hormoon van invloed is op alle stofwisselingsprocessen.

De meest voorkomende symptomen zijn:
 • hoog bloedcholesterol
 • droge vacht
 • abnormale haaruitval
 • gewichtstoename
 • futloosheid
De ziekte van Cushing wordt veroorzaakt door een overmatige vorming van glucocorticoïd – een steroïd hormoon. Het hormoon is noodzakelijk voor talrijke processen in het lichaam en de symptomen zijn dus ook in dit geval divers. De meest voorkomende symptomen zijn:
 • grotere buikomvang of een 'hangbuik' (de bezitter van de hond beschrijft het vaak als gewichtstoename)
 • haaruitval
 • vaak en veel plassen
 • veel water drinken
 • een toegenomen eetlust.

Welke ziekten komen vaker voor bij honden met overgewicht?

Als uw huisdier overgewicht heeft, kan het een groter risico lopen op deze aandoeningen:
 • artritis
 • diabetes
 • huidproblemen
 • grotere gevoeligheid voor warmte
 • long- of hartziekten
 • maag-darmproblemen
 • leverproblemen
 • verminderde algemene beweeglijkheid
Zoals u kunt zien is het van essentieel belang dat mensen zich rekenschap geven van de aan zwaarlijvigheid gerelateerde risico's voor hun dierbare huisdieren. Hoe essentieel het ook is dat u zich rekenschap geeft van deze aan zwaarlijvigheid gerelateerde risico's, het moet daar niet bij blijven. Als uw huisdier een aantal pondjes extra met zich meedraagt, moet u ook snel en resoluut actie ondernemen om het probleem zo snel en veilig mogelijk onder controle te krijgen.

Wat doet u als u vermoedt dat uw huisdier overgewicht heeft

Maak een afspraak met uw plaatselijke dierenarts. Die kan de situatie beoordelen, zal uw huisdier wegen en u advies geven over welke maatregelen u moet nemen om het dagelijks levenspatroon van het dier te wijzigen. De dierenarts kan ook oorzakelijke factoren uitsluiten, zoals de ziekte van Cushing of hypothyreoïdie en tegelijk de algemene gezondheid van uw huisdier onderzoeken. Hill's Metabolic voor katten

De juiste benadering van afvallen:

Nadat uw dierenarts uw huisdier heeft onderzocht, zal hij of zij met u een afvalprogramma opstellen dat is toegesneden op de behoeften van uw huisdier. Dit afvalprogramma omvat een dieetprogramma waarin alle noodzakelijke veranderingen met betrekking tot het voer zijn opgenomen alsook de noodzakelijke veranderingen in het dagelijks levenspatroon, inclusief aanwijzingen met betrekking tot lichaamsbeweging. Voor de meeste huisdieren moet worden gestreefd naar een veilig gewichtsverlies van ongeveer 1% van het lichaamsgewicht per week. Als uw hond bijvoorbeeld 30 kg weegt, zou hij 300 g per week moeten afvallen. Als uw kat 7 kg weegt, zou hij 70 g per week moeten afvallen. Het is aan te raden dat u voordat u het voer van uw huisdier wijzigt de opties met uw dierenarts of dierenartsassistent(e) bespreekt. In de meeste gevallen wordt een caloriearm dieet aanbevolen dat uitsluitend op voorschrift van de dierenarts verkrijgbaar is. Bij gebruik van zo'n dieet is het essentieel dat u niet alleen de instructies op de verpakking in acht neemt maar ook het advies van uw dierenarts – als u dat niet doet, kan dit problemen op zichzelf veroorzaken! Een caloriearm dieet is gewoonlijk zo samengesteld dat uw huisdier minder calorieën binnenkrijgt maar hetzelfde volle gevoel heeft als het normaliter had. Zo wordt voorkomen dat het huisdier op strooptocht gaat of om voer gaat bedelen.

De volgende soorten voer betreffen allemaal hoogwaardige diëten die zijn samengesteld om het huisdier snel en veilig af te laten vallen: Vraag of uw dierenartsenpraktijk een “weight watchers” programma heeft. De belangstelling voor die programma's is de afgelopen jaren sterk toegenomen omdat het zwaarlijvigheidsprobleem steeds breder wordt onderkend. In zo'n programma zijn regelmatige controles en advies inbegrepen om ervoor te zorgen dat u en uw huisdier op de goede weg blijven.

Het is ook nuttig om de volgende algemene principes aan te houden:
 • Pas de hoeveelheid voer die u geeft nauwkeurig af
 • Geef alleen de hoeveelheid en de soort voer die door u dierenarts zijn geadviseerd
 • Geen snacks/traktaties/kliekjes
 • Meer lichaamsbeweging: dit is gemakkelijker bij honden dan bij katten! U kunt lichaamsbeweging bij uw kat stimuleren door meer met hem te spelen, zijn voer boven te zetten en hem speelgoed te geven om er zich mee te vermaken als u niet in de buurt bent
 • Zorg ervoor dat het hele gezin erbij betrokken is: elk lid van het huishouden moet inzien wat u probeert te bereiken en hoe belangrijk dat is!
Als verschillende personen in uw huishouden de hond op verschillende momenten voer geven, is het misschien een goed idee om een lijst te maken waarop kan worden aangegeven wie, op welk tijdstip, hoeveel voer aan uw huisdier heeft gegeven, zodat u het overzicht op het dieet houdt. Het is belangrijk dat een huisdier waarvoor een afvalprogramma is opgesteld regelmatig en nauwkeurig wordt gewogen. Als u vindt dat het dieetvoer en veranderingen in het dagelijks levenspatroon niet het gewenste effect hebben, is het belangrijk dat u om verder advies vraagt van uw dierenarts. Vergeet niet dat voedingsrichtlijnen inderdaad slechts richtlijnen zijn, onderlinge verschillen tussen afzonderlijke dieren houden vaak in dat het dieetprogramma hier en daar aangepast moet worden om het programma te vinden dat werkt voor uw huisdier.