Your browser does not support JavaScript! Het welzijn van uw kat: Waar moet u op letten | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Het welzijn van uw kat: Waar moet u op letten


Katten zijn nieuwsgierige beestjes, er zijn geen betere jagers, maar thuis kunnen ze de ultieme knuffelbeer zijn. Het kost niet veel om het humeur van uw kat te doen omslaan.

Katten zijn jagers en zijn er daarom zeer goed in om ziekte en letsels te verbergen. Dit is een cruciale vaardigheid die hen in het wild enorm zou helpen om te overleven. Hou deze informatie steeds in uw achterhoofd en hou steeds een oogje in het zeil voor de volgende waarschuwingstekens:

1) Dorst

- Dit moet u voornamelijk in de gaten houden, want ook al is verhoogde dorst een resultaat van veel verschillende factoren, het kan ook een teken zijn van diabetes of infecties, alsook nier- en leverziektes.

- Als de oorzaak een nierziekte is zal dit symptoom enkel opduiken als de nieren van uw kat al 75% beschadigd zijn. Het beste cadeau dat u uw kat kan geven (zeker als ze al wat ouder zijn) is dan ook een urinetest twee keer per jaar. U kan dit gemakkelijk thuis doen. Gebruik gewoon Katkor in hun kattenbak in plaats van normale vulling om een monster te verzamelen en breng het dan zo snel mogelijk naar uw dierenarts (bewaar het intussen in de koelkast).

- De nieren van katten slaan water zeer goed op, maar alle katten zullen onvermijdelijk nierschade oplopen naarmate ze ouder worden. Gewoonlijk begint dit rond hun zevende levensjaar.

- U moet vooral letten op veranderingen in hun drinkgedrag. Een kat die voornamelijk droge brokjes krijgt, drinkt meer dan een kat die natte voeding krijgt, maar toch moet elke verandering onderzocht worden.

2. Ze wassen zich niet of hebben een slordige, onverzorgde vacht

- Zoals we weten houden katten zichzelf graag schoon. Als u ziet dat de vacht van uw kat onverzorgd en dof is of niet schoongemaakt wordt (vooral aan de onderkant van de ruggengraat) dan kan dit een teken zijn van vroege artritis of gewoon algehele malaise. Het is alleszins de moeite waard om de dierenarts te bezoeken.

3. Eetgedrag

- Als u merkt dat uw kat minder eet dan moet er een belletje gaan rinkelen. Vooral als het langer duurt dan 24 uur. Katten houden van routine, vooral als het over eten gaat. Elke afwijking kan een teken zijn van pijn (tandpijn bijvoorbeeld) of ziekte (infecties of nier- of leverproblemen).

4. Gewichtsverlies

- Maak er een gewoonte van om uw kat elke maand te wegen. Het is het gemakkelijkst om eerst zelf op de weegschaal te gaan staan, uw gewicht te noteren en dan opnieuw te wegen met uw kat erbij. Het verschil is hun gewicht.

- Controleer op spierverlies langs de ruggengraat (de ruggengraat zal meer voelbaar zijn) of ribben die duidelijker zichtbaar en tastbaar worden.

- Uiteraard kan u een levendige kat hebben die meer energie gebruikt dan hij/zij eet, maar ze kunnen gewicht verliezen door pijn aan hun mond, nierziektes (opnieuw), misselijkheid of zelfs door een overactieve schildklier (in dat geval zal uw kat goed eten). Gewichtsverlies mag hoe dan ook niet genegeerd worden en u zou uw dierenarts moeten bezoeken.

5. Meer slapen

- Dit is een moeilijke aangezien katten kampioen zijn in dutjes doen. Ze zijn echter ook gewoontedieren en hebben meestal een routine voor wanneer, waar en hoe lang ze slapen. Als u merkt dat uw kat lusteloos is of slaapt wanneer hij/zij dat gewoonlijk niet doet (als u thuiskomt of als u hen aan het voederen bent) dan is er iets mis en brengt u ze best naar de dierenarts.

6. Ademen met hun mond open

- Katten ademen nooit met hun mond open tenzij het uitzonderlijk warm is buiten, als ze zich enorm ingespannen hebben of als ze in de wachtzaal zijn (i.e. gestresseerd zijn)!

- Het is ongewoon om dit te doen als ze in een bekende omgeving zijn en het zou een teken kunnen zijn van hart- en/of longproblemen. Ga dus alstublieft onmiddellijk naar uw dierenarts.

Panikeer niet als u een van deze symptomen opmerkt. In alle gevallen is het beter om er vroeg bij te zijn.

Dierenartsen krijgen veel liever de kans om op tijd alles te doen om de levenskwaliteit van uw kat te verbeteren in plaats van niks te kunnen doen omdat de ziekte al te ver gevorderd is. Wij houden van basjes die een afspraak maken zodra ze een probleem zien. Het maakt een wereld van verschil, vooral voor uw kat.

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal