Your browser does not support JavaScript! Hondengedrag uitgelegd: graven | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Hondengedrag uitgelegd: graven


De gedachte van de dag. U heeft zich misschien ooit wel eens afgevraagd waarom uw hond zo graag zijn/haar speeltjes in uw tuin begraaft (of in het bloembed van de buren). Het is een grappige, karakteristieke gewoonte van onze harige vriend(in) en daarom is het interessant om een idee te krijgen van wat er allemaal in het hoofd van uw hond omgaat als hij/zij dit doet.

Wolven graven natuurlijk om overtollig voedsel te bedekken en te beschermen, omdat anders hun rivalen ervan gaan eten - of nog erger, alleen de geur al kan nieuwe concurrenten en roofdieren trekken. Als uw hond zijn nieuwe bot of favoriete speeltje begraaft, kan het een gedragsecho zijn van dit wolfachtige overlevingsinstinct.

Alle honden zullen om de een of andere reden graven, sommigen enthousiaster dan anderen (zoals de terriër die probeert zich in een ​​konijnenhol te wurmen!). Grotere, koudere klimaathonden met dikke jassen zoals husky’s en malamuten zullen eerder graven om af te koelen of om een ​​hol te creëren waarin ze kunnen rusten of slapen.

 

 

 

 

U zult ongetwijfeld hebben vastgesteld dat uw hond met de voorpoten graaft terwijl de grond onder en achter hem wordt rondgegooid, maar dat de hond het gat met de neus vult. Als u ziet dat uw hond na het eten de kom met zijn neus wegduwt, kan dit deel uitmaken van het ‘graafritueel’ en betekent dit dat er teveel voer is (en dat hij dit voor later zal bewaren).

Als u tuinier bent, herkent u misschien wel de frustratie wanneer u ontdekt dat uw hond uw mooi geplante bloembed heeft opgegraven, maar probeer niet te boos te zijn - de vele geuren die voortkomen uit verse aarde kunnen gewoon net wat te veel zijn voor de hondenneus! Het beste is om een ​​aparte plek te reserveren voor de vastberaden graver, zodat uw hond zijn botjes en speeltjes naar hartenlust kan verbergen, terwijl uw tulpen ongestoord kunnen bloeien.

 

 

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal