Your browser does not support JavaScript! Insectensteken | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Insectensteken

Insectensteken

In de zomer loopt uw huisdier de grootste kans om gestoken te worden door een insect. Adequate actie kan veel ellende voorkomen.

De reacties op een insectenbeet of –steek variëren van onschuldig tot zeer ernstig:

1.      Geen allergisch reactie: kleine bult op de plek van de steek die doorgaans binnen een paar uur slinkt.

2.      Milde allergische reactie: flinke zwelling van de huid rondom de steek.

3.      Aanzienlijke allergische reactie: zwelling van het gezicht, de lippen, oren of poten. Eventueel ook opgezwollen huid bij de steek en bultjes (al dan niet jeukend) .

4.      Anaphylaxis – Ernstige allergische reactie: doet zich vrijwel direct voor en is een spoedgeval: acute diarree, overgeven, in shock, aanvallen, coma. Bleek tandvlees, koude poten. Een hele snelle hartslag maar zwakke polsslag. Geen zwelling in het gezicht. Het kan fatale gevolgen hebben als er niet binnen enkele minuten behandeling plaatsvindt.

Wat te doen:

Wanneer het vermoeden heeft dat uw hond gestokenis , breng hem dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Bij een milde reactie krijgt hij waarschijnlijk een antihistamine kuur en in sommige gevallen ook een corticosteroïden behandeling. Heeft u hond al vaker een allergisch reactie gehad, dan neemt de ernst van de reactie meestal toe bij een volgende steek. Het wordt tenzeerste aangeraden om assistentie van uw dierenarts te vragen wanneer een allergische reactie zich voordoet.

Bij een heftige allergische reactie (anaphylaxis) moet uw hond met spoed naar de dierenarts; het kan fatale gevolgen hebben. De behandeling bestaat dan in ieder geval uit IV fluïde (druppeltjes), zuurstof en adrenaline toevoer. Afhankelijk van de reactie geeft de dierenarts daarbij nog andere medicijnen.