Ga naar inhoud Ga naar navigatie

Jeuk bij cavia’s

Jeuk bij cavia’s

 
Veel dieren hebben last van jeuk. Ook cavia’s. Parasieten als vlooien, mijt en luis zijn de grootste boosdoeners.
Gelukkig zijn deze parasieten goed te behandelen. 

 
Vlooien:

Cavia’s worden meestal besmet door een ander dier in huis dat vlooien heeft. De symptomen:

-          - Krabben

-          - Verlies van haren

-          - Korstjes

-          - Bloedarmoede (in een ernstig geval)

 
Vlooien zijn makkelijk met het blote oog te herkennen; de springende, zwarte diertjes zijn nauwelijks te missen. Daarbij laten ze hun uitwerpselen in de vacht achter, meestal goed te zien als u de vacht opzij kamt. Om er zeker van te zijn at het inderdaad (de uitwerpselen van)vlooien zijn, kunt u de ‘papiertest’ doen. Kam uw cavia op een stuk wit papier. Druppel met het topje van uw vinger wat water op het papier, en mix het voorzichtig met de vuiltjes. Wordt het water rood, dan zitten er vlooien bij; het water verkleurt vanwege het bloed dat de beestjes hebben opgezogen.

 
Er bestaan tegenwoordig veel producten om vlooien bij cavia’s aan te pakken. Een goed product is bijvoorbeeld Xenex Ultra Spot-on dat twee keer per week op de achterkant van de nek moet worden  aangebracht. Het behandelt vlooien, luizen en teken. Gebruik geen anti-vlooienmiddel dat bedoeld is voor andere dieren. Het is niet bekend of deze producten ook voor cavia’s geschikt zijn.

 
Mijt:

Trixacarus caviae is de meest voorkomende mijt bij cavia’s en zorgt voor flinke irritatie. De cavia bijt en krabt er op los. In sommige gevallen kan het leiden tot ernstige krab- en bijverwondingen. De symtpomen:


-         
Verlies van haar

-          Gezwollen en rode huid

-          Rode bultjes

 
Deze symptomen komen normaal gesproken voor op het hoofd, de flanken en schouders van de cavia. Uw dierenarts zal een opperste laagje vana de huid afschrapen om de diagnose mijt vast te stellen.

 

Besmetting van T. caviae vindt plaats door contact met andere besmette dieren. Mijt kan ook in de leefomgeving van de cavia voorkomen, daarom is het heel belangrijk om de kooi goed schoon te houden.

 

Als uw dierenarts mijt heeft vastgesteld, zal uw dierenarts een type behandeling voorstellen. Daarbij is van belang dat eventuele andere dieren in huis ook behandeld worden. Een bekende behandeling tegen mijt is een injectie die door uw dierenarts moet worden toegediend, Xenex Ultra spot on is ook een goed en populair middel tegen  T. caviae . U kunt het gewoon thuis geven maar maak wel een afspraak bij de dierenarts als de behandeling is afgelopen, zodat hij kan nakijken of de infectie volledig weg is.

 
Luizen:

De meest voorkomende luizen bij cavia’s zijn Gliricola porcelli en Gyropus ovalis. Luizen zitten meestal op het hoofd en bij de nek en zijn duidelijk met het blote oog waar te nemen. Door een stukje plakband op de huid of vacht te plakken ziet u er bij het afhalen of er inderdaad luizen aan blijven plakken.

De meeste cavia’s hebben nergens last van. In een enkel geval heeft een cavia last van jeuk, haarverlies, een rode en geïrriteerde huid.

 
Behandeling van luizen kan met
injecties die door uw dierenarts mieten worden toegediend, net zoals bij mijt het geval is.

Ook Xenex Ultra spot on is een effectief middel om luisinfecties aan te pakken. Maak ook in dit geval na afloop van de behandeling en afspraak bij uw dierenarts om er zeker van te zijn dat de infectie helemaal over is.