Your browser does not support JavaScript! Juist oogdruppels toedienen aan uw kat in 3 stappen | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Juist oogdruppels toedienen aan uw kat in 3 stappen

De meeste katten zullen protest aantekenen als er iets in hun ogen wordt aangebracht, waardoor u er misschien voor terugdeinst en het soms lastig kan zijn om oogdruppels aan een kat toe te dienen. Als u uw kat voorzichtig maar stevig in bedwang houdt, zal dit zowel bij u als de kat de spanning tot het minimum beperken en kunt u voorkomen dat u wordt gekrabd of gebeten. Alle oogmedicatie voor katten wordt of in vloeibare vorm (druppels) of in zalfvorm geleverd. In de meeste gevallen moet de vloeibare variant worden gegeven.

Stap 1: de voorbereiding

Lees de instructies bij de voorgeschreven oogdruppels. Het is heel belangrijk dat u alle instructies namens uw dierenarts of de fabrikant van de oogdruppels opvolgt. Lees zowel de informatie op de flacon als het informatiemateriaal dat in de verpakking is bijgesloten, zodat optimale resultaten worden verkregen. Eventuele afscheiding uit een oog moet worden verwijderd met een steriele oogspoeloplossing voordat u de oogdruppels gaat toedienen. Haal de dop van de oogdruppelflacon af en plaats die op een schoon oppervlak. CleanOcular oogdruppels

Stap 2: uw kat in bedwang houden

Wikkel uw kat in een deken of handdoek zodat alleen zijn kopje er nog uitsteekt en zet hem dan met zijn achterlijf ergens tegenaan zodat hij u niet achterwaarts kan ontwijken. U zou bijvoorbeeld met uw ingepakte kat tussen de knieën op de vloer kunnen gaan zitten.

Stap 3: de oogdruppels toedienen

Gebruik de ene hand om de kop van uw kat vast te houden en de duim van diezelfde hand om soepeltjes het onderooglid naar beneden te trekken. Het is het beste om hier de hand waar u niet mee schrijft voor te gebruiken; u zult uw schrijfhand nodig hebben om de oogdruppels toe te dienen. Uw hand moet onder de kaak worden geplaatst, zodat uw duim zich aan de ene kant van de snuit bevindt en uw vinger aan de andere kant. Door uw duimbeweging vormt het onderooglid van de kat een gootje om de oogdruppels in aan te brengen. Plaats de tip van de flacon vlak naast dat gootje, maar pas op dat u niet het oog van de kat raakt. Knijp voorzichtig in de flacon en breng snel het voorgeschreven aantal druppels aan in het gootje dat u met het ooglid heeft gecreëerd. Nadat u uw kat de oogdruppels heeft gegeven, moet u hem nog even vasthouden zodat de druppels zich kunnen verspreiden over het oogoppervlak. Als u uw kat onmiddellijk na de toediening laat gaan, wrijft hij de oogdruppels misschien uit zijn ogen en zullen ze niet helpen. Het kan soms nuttig zijn om onmiddellijk na de verrichting de kat af te leiden, met een bakje voer bijvoorbeeld.