Your browser does not support JavaScript! Kerstboomproblemen? | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Kerstboomproblemen?


Het versieren van de kerstboom is misschien wel één van de leukste activiteiten van de feestdagen, maar elke huisdiereigenaar weet dat de combinatie van huisdier + kerstboom + kerstballen rampzalig kan zijn. Ontdek met onze top tips hoe u de meest voorkomende risico’s kunt beperken.

PS: onze excuses als we u met de vinger wijzen, maar het is het waard als u de komende feestdagen een onverwacht bezoekje aan de dierenarts wilt vermijden.

Hier komt het...

1) Hang geen chocolade aan de boom als u een hond heeft

Ja, we weten het. We vallen in herhaling, maar geloof ons, in heel Europa vinden jaarlijks nog steeds duizenden vermijdbare incidenten van huisdiervergiftiging plaats. Chocolade die bestemd is voor menselijke consumptie zal uw huisdieren zeer ziek maken, maar dit zal hen er niet van weerhouden om tussen de takken te snuffelen en de lekkernijen op te peuzelen zodra ze de kans hebben. Hondvriendelijke chocolade zorgt ervoor dat uw hond of kat zich niet buitengesloten voelt.

Disclaimer: we willen u niet ontmoedigen om kerstchocolade te eten, maar houd het veilig uit de buurt van nieuwsgierige neuzen (van mens en van dier!).

2) Let op voor naalden

Dennennaalden bedoelen we dan. Een echte boom kan problemen veroorzaken voor enthousiaste kauwers als ze besluiten aan de takken te peuzelen, omdat de naalden in hun keel kunnen blijven steken. Soms gebeurt het zelfs dat de naalden de rand van hun darmkanaal doorprikken. Als u per se een echte boom wilt, is het handig om hem hoog te plaatsen op een tafel of in een ruimte waar uw huisdier geen toegang toe heeft.

3) Houd het klatergoud binnen de perken

Eigenlijk is een kat een beetje zoals een klein kind: u weet nooit wat ze per ongeluk opeten. Hoe onschadelijk klatergoud er ook uitziet, het is eigenlijk een van de gevaarlijkere voorwerpen die uw harige vriend onbedoeld kan opeten. Het kan bovendien een obstructie van de luchtwegen veroorzaken. Houd glimmende spullen dus buiten bereik om een ongeluk te voorkomen.

4) Pas op met water

Levende planten worden vaak behandeld met chemicaliën om ze fris en groen te houden, maar deze sijpelen vervolgens in het water aan de voet van de boom. Honden en katten drinken vaak uit ongebruikelijke plekken (het glas dat u gebruikt, de wc, enz.), dus zorg ervoor dat u de basis van de boom bedekt met boombekleding, een handdoek of wat folie, om te zorgen dat uw huisdier geen ongeschikte zaken naar binnen werkt.

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal