Ga naar inhoud Ga naar navigatie

Kleine huisdieren en hun voeding

Kleine huisdieren en hun voeding

 

Net als voor mensen is het voor dieren belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Zorg dus dat ook bij uw huisdier voor een goed en evenwichtig voedingspatroon. Voldoende water drinken is ook heel belangrijk. Geef uw huisdier iedere dag vers water.

 

Welke dieren eten wat?

 

Konijnen:

 

Konijnen hebben een gevarieerde, vezelrijke voeding nodig en veel verse groenten, fruit en een goede kwaliteit gras zoals Timothy Hay. Konijnenkorrels zijn ook prima voer, als ze in combinatie met het hooi worden gegeven. Groente en fruit die geschikt zijn voor konijnen:

-          Donkere bladgroenten

-          Wortelen

-          Kool

-          Broccoli

-          Groen van de paardenbloem

Geef nooit sla aan konijnen; het heeft nauwelijks voedingswaarde en is vanwege het hoge watergehalte lastig om te verteren. .

 

Cavia’s:

 

Cavia’s eten nagenoeg hetzelfde als konijnen maar hebben daarbij nog vitamine C nodig. (in tegenstelling tot konijnen maken zij dat niet zelf aan). Als een cavia niet voldoende vitamine C binnenkrijgt, kan het schurft krijgen. Geef uw cavia caviavoer van goede kwaliteit, zoals Supa Guinea Excel, aangevuld met  Timothy Hay.  Fruit en groenten met veel vitamine C zijn:

-          Kool

-          Bladgroenten zoals boerenkool en witlof

-          Groen van paardenbloemen

-          Peterselie

-          Sinaasappels

 

Hamsters:

 

Hamsters hebben niet zoveel nodig. Zorg voor een goede kwaliteit hamstervoer zoals Harry hamster of Supa hamster mix in combinatie met kleine porties fijngesneden fruit en groente.

 

Ratten:

 

Voer voor ratten moet vetarm en vezelrijk zijn. Speciaal rattenvoer als Reggie Rat of Supreme Select Science Rat voorzien daarin het beste. Geef daarnaast af en toe een kleine portie van groene bladgroenten en broccoli. Wees niet ongerust als u rat maar weinig lijkt te eten. Ratten hebben kleine maagjes en die zijn gauw gevuld. Ze hebben dus niet veel nodig op een dag.

 

Muizen:

 

Muizen eten hetzelfde als ratten maar in nog kleinere hoeveelheden. Muizen eten ook graag zaden en granen maar wees hier zuinig mee; ze bevatten veel vet.

 

Fretten

 

Fretten zijn vleeseters. Geef een fret dan ook niets anders dan vlees. Ook tussendoortjes moeten van vlees zijn. Geef geen fruit, groente of zoete snackjes. Speciaal voer voor fretten is het beste voor ze, bijvoorbeeld van Ferret Complete, Kibble Ferret of Supreme Science Select Ferret.