Ga naar inhoud Ga naar navigatie

Konijnen ontwormen

Konijnen ontwormen

 

Veel mensen die konijnen hebben, vergeten dat ook deze dieren wormen kunnen krijgen. Het risico is weliswaar kleiner bij konijnen die als huisdier in een hok worden gehouden dan bij konijnen in het wild, maar zeker als er ook andere dieren in huis zijn, is er een reële kans op wormen. Een konijn kan mijnworm krijgen, ronde worm en naaldworm.

 

Hoe lopen konijnen wormen op?

 

Besmetting gebeurt via andere besmette dieren. In de uitwerpselen van honden en katten kunnen eitjes van wormen zitten bijvoorbeeld. Zorg er daarom voor dat alle dieren die u in huis heeft regelmatig ontwormd worden. Laat u het konijn in de tuin rondhuppelen, houd het dan zo goed mogelijk weg van de gebieden waar eventueel uw hond of kat ook veel komt. Dit om te voorkomen dat het konijn met besmette uitwerpselen in aanraking komt.

 

Hoe kan ik zien of mijn konijn wormen heeft?

 

U ziet dan kleine, witte, wormpjes in de uitwerpselen, en soms ook wat bloed. Het konijn heeft dan meestal een grotere eetlust, maar valt desondanks af. Deze symptomen hoeven echter niet per se te duiden op wormen, er kan ook iets anders aan de hand zijn. Herkent u deze symptomen bij uw konijn maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij uw dierenarts. Hij kan de juiste diagnose vaststellen.

 

Behandeling en preventie:

 

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, en dat geldt vooral als u meerdere dieren in huis heeft. Deze producten bieden bescherming tegen wormen bij konijnen:

 

Panacur Konijn is een zalf die oraal moet worden aangebracht en twee tot vier keer per jaar herhaald moet worden. Het helpt Encephalitozoon cuniculi voorkomen en beschermt tegen wormen in de darmen. 

 

Xeno 450 Spot-on­ brengt u direct achter op de hals aan, het liefst elke maand. Het beschermt het konijn tegen in- en uitwendige parasieten.

 

Verm-X Nuggets zijn vezelrijke, smakelijke snackjes die u dagelijks kunt geven aan uw konijn, cavia en hamster.