Your browser does not support JavaScript! Kroelen met katten! De waarheid | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Kroelen met katten! De waarheid

Ik denk dat we gerust kunnen stellen dat de media zich schuldig maakt aan overdrijven en bangmakerij, vooral als het gaat om het bezitten van een huisdier.

Een mooi voorbeeld hiervan is het recente verhaal, gebaseerd op een onderzoek, dat honden egoïstisch zouden zijn. Als u hier even over nadenkt, dan weet u dat dit zeker niet kan kloppen. Mijn kritiek op dit onderzoek was niet alleen dat de testgroep zeer klein was, maar ook de dat de taak waar de hond mee om moest gaan amper kon bepalen of ze daadwerkelijk egoïstisch zijn. Toch worden er hele verhalen geschreven op basis van dit onderzoek.

Daarnaast heeft de Britse krant "Daily Telegraph" deze week een artikel geplaatst met als titel "Knuffelen met kittens kan je dood betekenen, waarschuwen de onderzoekers." In het artikel ging het over de gevaren van krassen en vlooienbesmetting vooral bij zwerfhonden.Voordat ik uitleg waarom dit verhaal en titel niet kloppen, wil ik u uitleggen waarom misleidende nieuwsberichten me zo frustreren.

Als praktiserend dierenarts begrijp ik waarom dieren zo belangrijk zijn voor mensen. In een enquête vertelde 98% van onze klanten dat hun huisdieren een onderdeel zijn van hun familie. Het is belangrijk dat we op verantwoorde wijze zorg dragen voor onze dieren. Eigenaren van gezelschapsdieren en dierenartsen weten het het beste als het gaat om huisdieren, daarom brengen dit soort verhalen ook zo veel schade aan.

Natuurlijk, het zou overdreven zijn om te veronderstellen dat de eigenaren ineens hun katten, die ze misschien al jaren hebben, naar het asiel brengen omdat ze bang zijn dat ze vergiftigd worden. Laten we de zaken dus even in het juiste perspectief plaatsen. Allereerst, katten vinden het heerlijk om te kroelen en dit is nu precies één van de leukste aspecten aan een huisdier. In de praktijk kunnen krabwonden wel eens voorkomen, maar we hoeven hier niet bang voor te zijn. Zoals bij elke wond, is het belangrijk om eventuele krabwonden grondig te reinigen met een desinfecterend middel, gebruik een ontsmettende zalf, indien nodig, en hou de wond goed in de gaten. Als u twijfelt, raadpleeg dan uw arts - vooral als u een verminderde weerstand hebt.

Ik ben, net zoals al mijn collega’s, al vele malen gekrabt door een nerveuze of lastige en heb nooit enig probleem gehad omdat de wondjes goed verzorgd en opgevolgd werden.

Het is belangrijk om te realiseren dat er wel een risico is, maar dit is uitermate klein. Ik ken slechts een paar klanten die de kattenkrabziekte hebben opgelopen, en hoewel het een zeer onaangename ervaring voor hen was, is het belangrijk te weten dat het maar in 0,0045% van de gevallen voorkomt, zoals pas helemaal aan het eind van het artikel staat.

De media zouden veel beter verhalen schrijven over huisdierkwesties die zowel dieren als mensen kunnen schaden. Een mooi voorbeeld is de hondenspoelworm (Toxocara canis). Dit is een soort rondworm bij honden die blindheid (soms onomkeerbaar) bij kinderen (vooral onder de 3 jaar) en jonge volwassenen kan leiden. De weg van de overdracht is via de inname van besmette grond of zand met wormeieren die gevonden kunnen worden in zandbakken en alledaagse parken. De media kan beter een campagne voeren om de lezers er op attent te maken dat ze hun honden regelmatig ontwormen (elke 3 maanden), en om hondenpoep gelijk op te ruimen. Ze zouden het land een veel grotere dienst bewijzen dan met hun bangmakerij.

Andrew Bucher is Hoofd dierenarts bij Medicanimal