Your browser does not support JavaScript! Loopsheid bij teefjes | Dracht en lactatie | Hondengezondheidszorg | Hond | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Loopsheid bij teefjes

Loopsheid bij teefjes

Een vrouwtjeshond wordt voor het eerst loops tussen de zes en twaalf maanden. Daarna worden de meeste teven twee keer per jaar loops.  De loopsheid varieert per ras van vier dagen tot vier weken. De cyclus kent vier fases.

De eerste fase is de pro-oestrus fase en duurt zo’n tien dagen. De teef geeft een bloedige afscheiding en de vulva is rood en opgezwollen. U kunt haar een speciaal hondenbroekje geven, Hygiëne Pants met uitneembare verbandjes zodat ze geen vlekken in huis maakt. De meeste teefjes laten zich in deze fase nog niet dekken maar sommige al wel. Houd uw hond in deze periode daarom aan de lijn of houd haar in de gaten als ze vrij rondloopt, om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Let vooral goed op als het de eerste keer is; uw teef is met haar zes maanden nog erg jong en om drachtig te zijn, het lichaam is nog niet volgroeid. Wordt een jonge teef toch drachtig dan is het risico groot dat ze haar jongen nog niet goed kan werpen en er een keizersnede nodig  is. Bovendien zal een jonge teef een minder verantwoordelijke moeder zijn voor haar jongen.

De tweede fase in de cyclus  van een teef is de oestrus en duurt ook zo’n tien dagen. De afscheiding is lichter en helderder. De teef is willig en op haar hoogtepunt om gedekt te worden. Na deze periode is de loopsheid over. De meeste eigenaren weten vaak al bij de aanschaf of ze dat willen of niet. Wilt u dit niet, of wilt u uw teef alleen door een specifieke reu laten dekken, kijk tijdens de loopsheid dan goed uit voor mannetjeshonden om een zwangerschap te voorkomen. Is uw teef per ongeluk gedekt en ongewenst zwanger, neem dan meteen contact op met uw dierenarts. Hij zal de mogelijkheden met u bespreken. Een anti-zwangerschapsbehandeling is dan een optie.

Na de oestrus breekt de met-oestrus aan;  de hormonen zakken, het lichaam komt tot rust. Dat duurt zo’n twee maanden. Dit is ook de periode waarin een bevruchte teef drachtig is. Hierna breekt de anoestrus aan; de tijd van rust. Hier staan zo’n drie maanden voor.  Dit is de beste tijd voor een eventuele sterilisatie. Steriliseren is een definitieve oplossing voor loopsheid en een ongewenste zwangerschap. Informeer bij uw dierenarts  over deze procedure.

Tips om een ongewenste zwangerschap te voorkomen tijdens loopsheid:

-          Let goed op tijdens het uitlaten van uw hond. Ga het liefst op tijdstippen dat u zo min mogelijk andere hondenuitlaters tegenkomt, bijvoorbeeld heel vroeg in de ochtend of laat in de avond. Vermijd populaire hondenuitlaatplekken. Houd haar het liefst aan de lijn en houd haar goed in de gaten als u haar even vrij laat.

-          Scherm uw tuin goed af zodat er geen mannetjeshonden bij haar in de buurt kunnen komen en ze niet kan ontsnappen in haar drang om op jacht te gaan.

Heeft u zowel een ongecastreerde reu als een ongesteriliseerde teef, let dan extra goed op tijdens de loopsheid van de teef. Het beste houdt u de honden gescheiden van elkaar. Houd dit tenminste 28 dagen vol na de eerste bloeding van de teef. De drang om elkaar op te zoeken is heel sterk!