Your browser does not support JavaScript! Loopt mijn hond echt risico zonder vaccinaties? | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Loopt mijn hond echt risico zonder vaccinaties?


Een recent onderzoek van de PDSA (het toonaangevende goede doel voor huisdieren in het VK) heeft aangetoond dat het aantal baasjes dat hun katten en honden laat vaccineren massaal is gedaald. Dit is een zorgwekkende trend, aangezien vaccinaties uw huisdieren beschermen tegen een groot aantal nare ziektes. En ze lopen veel risico om er op te lopen als ze hun inentingen niet krijgen.

Ik wil u deze week vertellen waarom uw dierenarts u zal aanmoedigen om uw hond te vaccineren (en gelooft u mij, het is NIET omdat uw dierenarts zijn/haar zakken wilt vullen). Hier zijn alle feiten over hondenziektes op een rijtje (lees volgende week de editie voor katten).

1) Parvovirose

Dit is echt de koploper onder de hondenziektes. Er is geen genezing mogelijk, de ziekte is zeer besmettelijk en er is 90% kans op een dodelijke afloop als het niet behandeld wordt.

Het virus nestelt zich initieel in de darm en verspreidt zich dan via besmette stoelgang. Het is vooral gevaarlijk omdat het maandenlang voortleeft op schoenen, kleren en vloerplanken. Deze ziekte komt vrij vaak voor en kan grote uitbraken veroorzaken bij honden die niet gevaccineerd zijn.

Wat zijn de symptomen?

Overgeven, lusteloosheid, en een heleboel stinkende en bloederige diarree.

Wat kan u doen?

Voorkomen is in dit geval beter dan genezen: vaccineer uw hond.

Het enige dat uw dierenarts kan doen als uw hond de ziekte heeft, is de symptomen behandelen, zoals het toedienen van intraveneuze vloeistoffen om uitdroging tegen te gaan, en medicatie zodat uw hond zich minder ziek en miserabel voelt.

 

Geloof ons maar, een hond een keer zien lijden onder parvovirose is genoeg. Als u eenmaal hebt ervaren hoe onaangenaam het is en wat de langetermijneffecten zijn voor de gezondheid van een hond, dan wilt u geen enkel ander dier hetzelfde laten meemaken. Puppy's die niet gevaccineerd zijn, zijn bijzonder vatbaar en kunnen heel snel achteruitgaan, zelfs als ze vloeistoffen en medicatie toegediend krijgen.

2) Hondenziekte

De hondenziekte werd historisch gezien volledig uitgeroeid in het Verenigd Koninkrijk na een stikt vaccinatieprogramma, maar de ziekte komt nog steeds voor.

Het is een zeer besmettelijke virale ziekte die zich nestelt in de lymfeklieren van een hond voor ze de ademhalings- en urinewegen, het spijsverteringssysteem en het zenuwstelsel aanvalt. Het kan gemakkelijk overgedragen worden van hond op hond via speeksel, bloed of urine.

Ook in dit geval is er geen genezing mogelijk. De helft van de besmette honden sterft, ondanks het feit dat ze een ondersteunende behandeling krijgen.

 

Wat zijn de symptomen?

- Lusteloosheid, hoesten, overgeven, diarree en beroertes.

Wat kan u doen?

- Vaccineer uw hond. Er is geen remedie, enkel symptomatische behandeling is mogelijk.

3) Leptospirose

Leptospirose is een akelige, bacteriële infectie die het zenuwstelsel en de organen aanvalt. Het wordt verspreid via de urine van honden, ratten en ook besmet water. Dit betekent dat honden besmettingsgevaar lopen als ze gaan zwemmen of drinken van stilstaand water in vijvers of kanalen (voornamelijk na overstromingen).

Wat zijn de symptomen?

- Koorts, spiertrillingen, overgeven, diarree, verhoogde dorst, geelzucht (nierfalen), ademhalingsproblemen.

Wat kan u doen?

- U ziet waarschijnlijk een patroon, maar ook in dit geval kan u helaas niets doen. U kan enkel uw huisdier inenten om te voorkomen dat uw hond met de ziekte besmet wordt. Leptospirose kan fataal zijn in ernstige gevallen, zelfs als uw hond antibiotica en vloeistoffen krijgt toegediend.
Het kan ook u treffen! Bij mensen spreken we van de ziekte van Weil.

4) Hepatitis Contagiosa Canis (HCC)

HCC is een uiterst besmettelijke virale ziekte die verspreid wordt via lichaamsvloeistoffen zoals urine, speeksel, bloed en stoelgang. Het kan een jaar lang overleven in de omgeving voor het zich verspreidt.

Bij honden treft HCC de nieren, ogen, en de bloedvaten.

Wat zijn de symptomen?

- Ze kunnen mild tot ernstig zijn zoals: koorts, lusteloosheid, overgeven, hoesten, diarree en buikpijn.

- Als het een ernstig geval is, kan de ziekte deze eerste stappen overslaan en onmiddellijk de lever beschadigen, wat kan leiden tot beroertes en zelfs een coma.

Wat kan u doen?

U heeft het al geraden: uw hond vaccineren. Bij milde tot gemiddelde symptomen kan uw hond het halen, maar bij vele ernstige gevallen is die kans kleiner.

Vaccinaties geven uw hond veilige en effectieve immuniteit. Zorg er dus voor dat uw hond beschermd is.

Andrew Bucher
Dierenarts & mede-oprichter van MedicAnimal