Your browser does not support JavaScript! Maak het chippen van katten verplicht | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Maak het chippen van katten verplicht

Wat is de meest voorkomende doodsoorzaak bij katten?

Nierziekte? Hartproblemen? Nou nee, het is aangereden worden door een auto. Dit is absoluut de grootste oorzaak.

Helaas worden dierenartsen meer dan eens geconfronteerd met iemand die een kat binnenbrengt die op de weg is gevonden na een aanrijding. De kat is dan meestal in shock en in ademnood en lijdt onvermijdelijk aan een hoofdletsel, samen met één of meerdere botbreuken, interne bloedingen en meerdere orgaanschade.

Dit scenario is al erg genoeg als de eigenaar van de kat het dier naar de praktijk brengt, maar veel erger is het als dat niet zo is. Voor dierenartsen is het onze eerste prioriteit om de onmiddellijke prognose te evalueren en vervolgens de kat te stabiliseren met intraveneuze vloeistoffen, snelwerkende steroïden, antibiotica en vooral om de pijn te verlichten die het dier lijdt. In sommige zeer ongelukkige gevallen moet de kat meteen worden ingeslapen als niets kan worden gedaan om het dier te redden.

De aanwezige eigenaar kan in ieder geval deel uitmaken van het besluitvormingsproces en er zijn om te treuren als het ergste gebeurt. Dit is echter om twee simpele redenen in de meeste gevallen niet het geval:

• Een aanzienlijk deel van de katten in Nederland is nog steeds niet gechipt.

• De autobestuurder betrokken bij een verkeersongeval waarbij een huisdier wordt geraakt, is niet wettelijk verplicht om te stoppen en te zien of hulp nodig is.

Ik heb persoonlijk drie katten op deze manier verloren - twee van hen stierven direct en de derde bracht vijf weken door op de opleidingsafdeling van de dierenkliniek waar ik toen studeerde. Bij geen enkel ongeval stopte een bestuurder. Het is zelfs in één geval voorgevallen dat ik riep om te stoppen maar dat opzettelijk sneller werd weggereden.

Het onbekende drama hierin is dat in de meeste gevallen katten genadig onmiddellijk sterven of ze sterven later, helemaal alleen en met veel pijn langs de weg. En hier komt de noodzaak van het chippen naar voren, zelfs als een barmhartige Samaritaan stopt en erin slaagt om de gewonde kat naar een dierenarts, asiel of politiebureau te brengen, zal de eigenaar van de kat nooit worden gevonden omdat:
A) De kat geen microchip heeft
B) De kat een microchip heeft, maar de gegevens van de eigenaar in de database zijn verouderd (dit komt veel vaker voor dat u denkt - eigenaren verhuizen vaak en werken niet meteen hun gegevens bij)
C) Ironisch genoeg, hebben huisdieren meer kans om te verdwalen bij een verhuizing naar een nieuwe woning, waardoor ze meer risico lopen door een auto te worden aangereden
D) Er is ofwel geen scanner beschikbaar zijn, of het kan de microchip niet inlezen

Hoe zit het met het hoge percentage katten dat wel gechipt is, maar de bestuurder stopt niet?

Hoe zit het met de barmhartige Samaritaan die wel stopt, maar er is geen microchip of halsbandtag? Het is ook voor bestuurders een traumatische ervaring, vooral als ze de rechtmatige eigenaar niet kunnen informeren.

In al deze gevallen is het eindresultaat hetzelfde - de eigenaar van de kat komt er nooit achter wat er precies is gebeurd met hun huisdier en kan het verlies niet goed verwerken. Dit is een bijzonder probleem in gezinnen met jonge kinderen, het leren begrijpen en omgaan met het verlies van een huisdier is een zeer belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling.

Vanuit het oogpunt van een dierenarts is het zelfs nog meer verontrustend te zien dat een kat die na een aanrijding wordt binnengebracht niet blijkt te beschikken over een microchip, vooral als de arts het dier heeft kunnen stabiliseren maar geen kans krijgt de nazorg en algehele prognose met de eigenaar te bespreken. Katten zijn ongelooflijk veerkrachtig en velen overleven een aanrijding, maar zonder een aanwezige eigenaar worden velen uiteindelijk herplaatst, als dat mogelijk is, maar in het slechtste geval moeten ze worden ingeslapen.

Dus zorg er ALSTUBLIEFT voor dat uw kat een microchip heeft en werk uw contactgegevens bij!

Oh en nog iets... Ik wou dat u de geluiden van pure vreugde en opluchting in een dierenkliniek zou kunnen horen wanneer een microchip wordt gevonden op een aangereden dier (of zelfs eentje die verdwaald is), vooral als het kan worden gered.
Pure vreugde. Simpelweg. Dus doe het gewoon.

Andrew Bucher, MRCVS
Mede-oprichter van MedicAnimal
Dierenarts