Your browser does not support JavaScript! Moet ik mijn volwassen huisdier laten vaccineren? | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Moet ik mijn volwassen huisdier laten vaccineren?


Gezien de vele reacties op mijn laatste blogpost dacht ik dat het nuttig zou zijn om mijn mening te delen over het vaccineren van volwassen of oudere katten en honden.

Sinds 2010 is het toegelaten dat de duur van de immuniteit van kernvaccinaties (de hondeziekte, het parvovirus en het adenovirus) tussen 3 en 4 jaar ligt. Het moet wel gezegd worden dat de duur varieert naargelang de fabrikant. Sommigen beweren dat ze 7 tot 9 jaar of zelfs levenslange immuniteit bieden.

Dus, wat moet u doen? Het antwoord is heel eenvoudig: u vraagt uw dierenarts om elke 3 tot 4 jaar de titer te bepalen die de hoeveelheid antilichamen in het bloed van uw huisdier aantoont. Zo kunt u zien of ze nog steeds immuun zijn tegen de ziekte waarvoor ze gevaccineerd zijn. Als u zich zorgen maakt, kan u die uiteraard vaker laten bepalen. Het is ook goed om te weten dat titers gelden als bewijs van immuniteit voor kennels en kattenpensions.

Het komt erop neer dat u uw huisdier jaarlijks naar de dierenarts moet brengen, ook al hebben we het niet over vaccinaties. U bent verantwoordelijk voor de gezondheid van uw huisdier. De dierenarts bezoeken kan u dus vergelijken met uw auto binnenbrengen voor de jaarlijkse keuring. Beschouw het als een 'huisdierkeuring' Net zoals de garagist zal uw dierenarts vragen naar...

... het totale brandstofverbruik

Eet en drinkt uw huisdier normaal? Bijvoorbeeld: een gemiddelde hond of kat drinkt per dag ongeveer 60 tot 100 ml water per kilogram of gewicht.

... de fysieke staat

Zijn er onregelmatigheden in de vacht of de huid van uw huisdier? Als een huisdier ziek is, is de glans van de vacht namelijk een van de eerste dingen die wordt aangetast. Zijn er knobbels of bulten die nagekeken moeten worden?

... de motoriek

Beweegt uw huisdier normaal? Urineren ze zoals het moet (goede stroom, niet geforceerd, normale kleur) en is de stoelgang in orde (niet slijmerig, bebloed, normale kleur?). Hebben ze recent moeten overgeven of hadden ze last van diarree? Zijn ze onlangs behandeld voor wormen en vlooien? Waren er ongewone lozingen?

... de kernprestaties

Hoe actief is uw huisdier? Zijn ze misschien een beetje traag door de artritis? Zijn er ademhalingsproblemen gerelateerd aan oefeningen?

Dit zijn uiteraard maar een paar van de vragen die uw dierenarts zal vragen. Daarbovenop volgt er een volledig lichamelijk onderzoek (gelijkaardig aan een complete APK!). Er is ook een zeer nuttige 'welness'-test voor oudere auto's (ik bedoel huisdieren!) inclusief urine- en/of bloedanalyse, die een goed overzicht geeft van nier-, lever-, en andere orgaanfuncties en.de bloedsuikerspiegel.

Bezoek dus jaarlijks uw dierenarts. Dit is het beste verjaardagscadeau dat u uw huisdier kunt geven. Punt andere lijn. U kan ook van de gelegenheid gebruik maken om titers en/of vaccinaties te bespreken. Doe het gewoon. Zo simpel is het.

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal