Ga naar inhoud Ga naar navigatie

Natte staart bij hamsters

 

Natte staart bij hamsters

 

Natte staart is een serieuze aandoening die vooral voorkomt bij hamsters van drie tot acht weken oud. Natte Staart kan fatale gevolgen hebben als het niet direct wordt aangepakt. De belangrijkste factoren die de aandoening veroorzaken zijn stress, verandering van voer en een te volle kooi. Natte Staart is heel besmettelijk, besmetting vindt plaats via de uitwerpselen.

 

Symptomen:

 

De incubatietijd van Natte Staart is zeven dagen. De symptomen lijken op die van diarree maar Natte Staart heeft behalve een nat en vies achterwerk nog een aantal andere kenmerken:  

-          Stank

-          Transparante uitwerpselen

-          Verminderende eetlust

-          Sloom gedrag

-          Uitdroging

-          Hamster loopt met een kromme rug

-          Borstelige vacht

-          Bloed bij de uitwerpselen

 

Herkent u een van deze symptomen ga dan direct met uw hamster naar de dierenarts.  Bedenk dat zelfs accute hulp van uw dierenarts helaas vaak te laat is. Maar weining hamsters overleven de agressieve aandoening. Medicijnen die u in de dierenwinkel kunt kopen, zijn meestal niet adequaat.

 

Behandeling:

 

De behandeling van natte Staart bestaat uit antibiotica, middelen tegen diarree en uitdroging. Maak de kooi grondig schoon met een desinfecterend product en houd de hamster goed droog en warm.

 

Preventie

 

Helaas is Natte Staart niet helemaal uit te sluiten maar u kunt wel wat doen om het risico op besmetting te voorkomen.

Als u een nieuwe hamster koop, kijk dan goed hoe het is gesteld met de omgeving waarin de hamster verblijft; hamsters die onder slechte omstandigheden worden gehouden, lopen een groter risico dan hamsters uit een hygiënische omgeving. Kies een hamster die levendig is en er gezond uit ziet. Informeer welk voer de hamster krijgt en geef dat voer ook thuis. U kunt later nog latijd overstappen op ander voer. Zorg voor zo min mogelijk stress en laat uw laat uw hamster in het begin daarom even met rust zodat hij kan wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Een goede hygiëne is heel belangrijk. Desinfecteer de kooi minstens een ker per week en verwijder dagelijks de uitswerpselen.