Your browser does not support JavaScript! Ongediertebestrijding: De tips van Andrew | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Ongediertebestrijding: De tips van Andrew


Het is tijd om iedereen eraan te herinneren dat onze huisdieren last kunnen hebben van beestjes!

Niet de leukste gedachte in de wereld, maar hier is het goede nieuws: ook al is de huid van uw huisdier het grootste orgaan, het is ook het gemakkelijkst om te verzorgen. Het enige dat u moet doen is een oogje in het zeil houden, weten wat normaal is voor uw huisdier en een huidcontrole integreren in uw normale routine.

Wat kan er gemakkelijker zijn? U aait en streelt uw huisdier elke dag, het enige dat u extra moet doen is elke week de huid van uw huisdier nakijken op knobbeltjes (na elke wandeling) en jullie kunnen alle twee op jullie beide oren slapen!

Hier is een lijstje van de 3 externe parasieten waar u voor moet oppassen:

VLOOIEN

- Een vlooi spendeert 95% van zijn/haar levenscyclus in uw huis, niet op uw huisdier. Dit is dus uw eerste verdedigingsmiddel.

- Vlooienpoppen kunnen niet uitgeroeid worden met chemicaliën, stofzuigen is dus de boodschap. Overal waar uw huisdier vaak komt. (Vergeet de kiertjes niet als u houten vloeren heeft!)

- Er zijn tal van spot on-behandelingen voor uw hond en kat, net als sprays die vlooieneitjes/larven en volwassenen doden. Maar denk eraan, uw huis is het belangrijkste.

- Uw huisdier controleren: Gebruik een kam om enkele keren tegen de haarrichting in te kammen (vlooien zitten vaak aan het begin van de staart) Gebruik dan een natte keukenhanddoek om de kam in een beweging af te vegen. Als u een rode/bruine vlek rond wat vuil ziet dan is het waarschijnlijk vuil van vlooien, oftewel verteerd bloed van uw huisdier. U kan deze methode gebruiken om te zien of een behandeling werkt of als algemene controle.

TEKEN

Deze beestjes kunnen nog hardnekkiger zijn, voor zowel u als uw huisdier. Wees dus waakzaam.

Voor u

Door teken kan u besmet raken met de ziekte van Lyme. Het 'goede' nieuws is dat een teek 24 tot 48 uur op uw lichaam moet zitten voor hij/zij de ziekte kan overbrengen. Het is dus aan te raden om dit advies van de regering te volgen als u gaat wandelen. De meeste mensen die besmet raken met de ziekte van Lyme herinneren zich niet eens dat ze gebeten werden. Controleer uzelf en uw huisdier dus grondig op teken na iedere wandeling.

Voor uw huisdier

Controleer uw huisdier na elke wandeling, want teken kunnen ook smerige ziektes overdragen. Voer ook een spot on-behandeling uit tegen teken én vlooien en/of gebruik een speciale halsband.

Als u toch een teek ziet, probeer hem niet zelf te verwijderen. Hun hoofd kan namelijk blijven steken. Gebruik in plaats daarvan een eenvoudige tekentang (bewaar er een in uw zak) en denk eraan om tegen de klok in te draaien als u de tang gebruikt.

OOGSTMIJTEN

Uw dierenarts kan enkele behandelingen voorschrijven om oogstmijten te bestrijden, maar het blijft moeilijk omdat er momenteel geen erkende en specifieke behandelingen bestaan. Behandelingen tegen vlooien en teken zullen geen effect hebben.

Oogstmijten maken deel uit van de spinnen familie en kunnen met het blote oog gezien worden in de vorm van oranje stipjes of clusters. Ze kunnen overal voorkomen, maar geven de voorkeur aan haarloze, dunnere stukken huid zoals de poten, buik en oren.

Als u merkt dat uw huisdier ineens veel jeuk heeft in augustus en september dan kunnen pollen de oorzaak zijn, maar hou er rekening mee dat het oogstmijten kunnen zijn.

Uw huisdier zal waarschijnlijk geen last hebben van enkele mijten, maar zal meer jeuk krijgen naargelang er meer bij komen en de larvemijten actief worden. Het probleem met dit soort plagen is dat, eenmaal ze volgroeid zijn, u enkel niet specifieke dermatitis (huidontsteking) zult zien zonder duidelijke oorzaak.

Wat kan u doen?

Mijten zijn vooral actief als het warm en droog is. het beste moment om te gaan wandelen is dus 's morgens vroeg of laat in de avond.

Ze worden gespot op dezelfde plaatsen als teken (overwoekerde grassen, struiken, dichte begroeiing). Vermijd deze plekken dus tijdens uw wandeling. Praat met andere mensen die hun hond uitlaten. Lokale informatie kan nuttig zijn aangezien oogstmijten de neiging hebben om specifieke gebieden in te nemen. Als u niet zeker bent of uw gebied geplaagd wordt, probeer dan te vermijden dat uw hond voor lange tijd neerzit of -ligt. Dit is namelijk een gebruikelijke manier om besmet te raken.

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal