Ga naar inhoud Ga naar navigatie

Oogverzorging bij het kleine huisdier

Oogverzorging bij het kleine huisdier

 
Kleine huisdieren zijn van oorsprong prooidieren. Om deze reden houden ze symptomen van ziekte van nature verborgen. Hun zwakte tonen, zou hen immers een makkelijkere prooi voor vijanden maken. Dus als uw kleine huisdier er eenmaal onwel uitziet, is het waarschijnlijk al heel erg ziek. Waarschuw daarom altijd meteen de dierenarts als u iets ongewoons opmerkt. Klachten aan de ogen komen veel voor bij kleine huisdieren. Er bestaan gelukkig veel manieren om deze aandoeningen te verhelpen.

De kooi:

Plaats de kooi altijd op een tochtvrije plek. Dit voorkomt dat de ogen uitdrogen. Zorg ook dat de temperatuur zo constant mogelijk blijft; van extreme schommelingen in temperatuur raakt het dier gestresst.

Leg op de bodem het liefst gescheurd papier, dit houdt het minste stof vast. Veel stof kan de ogen irriteren. Maak de kooi regelmatig schoon; uitwerpselen en urine geven ammonia af en ook dat kan de ogen irriteren.

Leg nooit iets scherps in de kooi en geef een dekentje, stukje karton, extra hooi of iets dergelijk waar ze op kunnen slapen, gescheiden van de plek waar ze hun behoeften doen.    

 

Voer en water:

Zorg altijd voor vers water en voedzaam voer van een kwaliteitsmerk.

 

Controle :

Kijk regelmatig hoe de ogen er aan toe zijn. De ogen schoonmaken kan met eye wipes . Dit zijn speciale doekjes voor de gevoelige huid rondom de ogen en helpen opgedroogd vocht verwijderen. Het kan geen kwaad om dit dagelijks te doen; juist bij kleindieren geldt hoe sneller u erbij bent, hoe beter. De volgende symptomen kunnen duiden op een kwaal aan de ogen:

- Traanoog

- Afscheiding

- Troebel oog

- Rode ogen, of rode oogranden

- Ontstoken oog

- Doffe gloed rond de ogen

- ‘Troep’ in de ogen

- Veel in de ogen wrijven

- De ogen dichthouden

 
Signaleert u een van deze symptomen, neem dan meteen contact op met uw dierenarts
.