Your browser does not support JavaScript! Over de gebitsverzorging van uw hond | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Over de gebitsverzorging van uw hond

Over de gebitsverzorging van uw hond

 

Factoren die meespelen bij de ontwikkeling van klachten aan het gebit:

 

-          De leeftijd van een hond. Naarmate een hond ouder wordt, orden tanden en tandvlees gevoeliger en kan het sneller klachten ontwikkelen.

-          Het ras van de hond. Brachycephalic honden (honden met een ronde schedel en ‘ingedrukte’ gezichten) zoals de boston terrier, bulldog, shih tzu, Pekinees enzovoorts, krijgen vaak klachten aan hun gebit. Net zoals alle andere honden bestaat hun gebit uit 42 tanden maar door de vorm van hun kaak is daar eigenlijk te weinig ruimte voor. Veel tanden staan daarom te dicht op elkaar en groeien scheef.  Voedselresten en plak blijven gemakkelijk zitten. Dit kan tandsteen veroorzaken en dat kan weer leiden tot tandvleesontsteking (gingivitis).

-          Het voer dat de hond krijgt

Honden die natvoer krijgen, hebben meestal meer last van plakvorming op de tanden dan honden die alleen droogvoer krijgen. Het kauwen op het korrelige droogvoer gaat de vorming van plak namelijk tegen.

-          De verzorging

Regelmatig tandenpoetsen bij de hond helpt de vorming van tandplak en tandsteen significant te verminderen.

De symptomen

Onderstaande symptomen kunnen duiden op gebitsklachten:

 

-          Slechte adem

-          Veel plakvorming

-          Rood, opgezwollen tandvlees

-          Tandvleesontsteking

-          Terugtrekkend tandvlees

-          Veel dralen en zeuren

-          Weigeren hard voer te eten (vaak vanwege gevoelig tandvlees)

-          Lopende neus, niezen

-          Opgezwollen gezicht

-          Pusvorming bij de randen van de tanden

Wat te doen bij deze symptomen?

Maak een afspraak met uw dierenarts voor een gebitsbehandeling. U dierenarts zal plak, kalkaanslag en tandsteen verwijderen en het glazuur polijsten. Rotte en losse tanden worden verwijderd. Dit gebeurt allemaal onder verdoving.

 

Preventatieve maatregelen:

Er bestaan tegenwoordig verschillende producten om het gebit van uw hond op peil te houden. Het is en kwestie van uitproberen welk middel het beste werkt bij uw hond. Onderstaand lijstje helpt u daarbij:

-          Hills T/D voer wordt door veel dierenartsen aangeraden (u heeft er geen recept voor nodig) bij honden en katten met gebitsklachten. Van Hills bestaat er ook Maintenance Oral Care for Felines, een voedzaam voer dat plak en tandsteen helpt voorkomen.

-          Royal Canin heeft speciaal droogvoer dat goed is voor het gebit en de huid van uw hond. Het kauwen op de droge korrels gaat plak en tandsteen tegen..

-          Plaque Off voor honden en katten zijn korrels die u kunt toevoegen aan het dagelijkse voer. Het helpt plak, tandsteen en een slechte adem voorkomen.

-          Dentastix zijn speciaal voor honden en helpen goed om plak en tandsteen tegen te gaan. De korrels hebben de vorm van een kruisje. Dat zorgt er tijdens het kauwen extra goed voor om het de plak tussen de tanden te verwijderen.

-          Stimuleer spelen met kauwspeeltjes zoals Nylabone or Kong. Ook dat helpt de vorming van plak tegengaan. Veel nylabone producten hebben kleine uitsteeksels die tijdens het kauwen hierop het tandvlees masseren en schoonhouden.

-          Tandenpoetsen met een tandenborstel en –pasta werkt goed maar lang niet alle honden zijn hier dol op. Begin er het liefst mee als ze nog klein zijn. Er bestaan verschillende soorten tandenborstels. Welke geschikt is voor uw hond, hangt af van de grootte van uw hond.

 

Hoe de tanden van uw hond te borstelen:

Houd het hoofd van uw hond omhoog en doe voorzichtig de lippen van elkaar zodat u zowel boven- als ondertanden kunt borstelen. Laat uw hond even wennen aan de smaak van de tandenpasta en begin voorzichtig met borstelen. Voer het borstelen op tot maximaal een minuut lang en neem dan weer geleidelijk aan in tempo af. Spreek u hond lovend en bemoedigend toe. Op deze manier raakt hij er langzaam vertrouwd mee.

 

Opmerking: raadpleeg altijd uw dierenarts over producten en behandelingen bij gebitsklachten.