Your browser does not support JavaScript! Puppy bewustzijnsweek | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Puppy bewustzijnsweek

Hoe kunt u vermijden dat u een puppy van een broodfokker koopt Deze week is het de Kennel Club Puppy bewustzijnsweek, met als doel dat puppies gezond en gelukkig leven bij een geschikte eigenaar door zo veel mogelijk de boodschap “Wees alert voor puppy’s” te verspreiden. Onze hoofd-dierenarts heeft een paar belangrijke tips hoe u een puppy kan herkennen die van een broodfokker komt.

Broodfokkers zijn intensieve “puppy fabrieken” die meestal opereren onder slechte omstandigheden en met weinig of geen aandacht voor het welzijn van honden en puppy’s. Hierdoor zijn de puppy’s vaak niet gesocialiseerd, zijn ze vatbaarder voor ziektes, hebben ze gedragsproblemen of erven ze chronische ziekten. Onze dierenarts vertelt: “Helaas kan het heel moeilijk zijn om te zien of een puppy door een broodfokker is gefokt. Deze pups worden vervoerd van de boerderij naar verschillende nationale bestemmingen en verkopers die ze vervolgens online verkopen, aan dierenwinkels verkopen of ze spreken af met potentiële kopers op een openbare plek zoals het park. Als u twijfels heeft over een verkoper, meldt dit dan aan de lokale autoriteiten. Hier zijn een aantal tips die u kunnen helpen bij de juiste beslissing.

1. Ontmoet de ouders: of op zijn minst de moeder. Als de verkoper met een smoes komt dat de moeder naar buiten is of naar de dierenarts, zeg dan dat je wacht totdat de moeder terug is. Ook is het ongewoon als ze de puppy’s één voor één laten zien, het is namelijk de bedoeling dat u alle puppy’s en de moeder bij elkaar ziet. Ook adviseren wij u om de kennel te zien waar ze gehouden worden.

2. Gezondheid: Controleer of de moeder is ontwormd tijdens de zwangerschap; als de fokker dit niet kan aangeven, dan kunt u ervan uitgaan dat dit niet gebeurd is. Veel wormen worden doorgegeven in de baarmoeder waardoor pups geboren kunnen worden met wormen. Handel hetzelfde met vlooien. Vraag ook hun inentingsboekje, ze moeten minimaal hun eerste inenting gehad hebben.

3. Verschillende nesten: Als de verkoper aangeeft dat alle puppy’s zijn verkocht maar dat er nog een paar nesten aankomen, dan kunt ervan uitgaan dat het om een broodfokker gaat. Ook is het geen goed teken als de verkoper meerdere rassen tegelijk aanbiedt. Gerenommeerde fokkers focussen zich meestal op één ras.

4. Prijs: Wees op uw hoede als iemand aanbiedt om een puppy gratis af te leveren of als een raszuivere pup te goedkoop (€100-150) of te duur (€2,000+) wordt aangeboden. Met een beetje opzoekwerk, kunt u al vlug zeggen of de pijs goed of fout is.

5. Als u een raszuivere pup wilt kopen, zoek dan bij De Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders (VBK) voor een lijst met geregistreerde fokkers. Wees er op voorbereid dat er een lange wachttijd is, omdat raszuivere pups zeer gewild zijn. Hou ook rekening met het niveau van de genetische inteelt binnen uw gekozen ras. Wees ervan bewust welke problemen een ras heeft en wees bereid om een verzekering voor ze te betalen. Laat u NIET voor de gek houden door een stamboom, deze kunnen makkelijk nagemaakt worden. Contacteer bij twijfel steeds de kennelclub.

Echter, we adviseren u om eerst langs een dierenasiel te gaan, want veel pups worden er achtergelaten omdat er simpelweg teveel zijn gefokt of omdat ze niet op tijd een eigenaar vinden. Deze pups zijn gecontroleerd door een dierenarts, worden gevaccineerd, ontwormd en verdienen een tweede kans!