Your browser does not support JavaScript! Simpele trainingstips | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Simpele trainingstips


Dit weekend viert Crufts in het Verenigd Koninkrijk haar 127e jubileum! Dat zijn veel hondenshows en heel wat zeer goed getrainde hondenconcurrenten.

Als u een beetje bent zoals wij en u ziet toevallig op tv die onberispelijke, prachtig getrainde honden pronken op Crufts, dan zult u waarschijnlijk moeten glimlachen als u zich voorstelt hoe uw eigen huisdier het zou doen in deze prestigieuze wedstrijd ("Goed zo... ach die lieverd, nou verlaat hij het parcours om aan de jury te snuffelen"). Met dat in gedachten, wilden we graag een paar eenvoudige trainingstips met u delen...

1. Gebruik altijd positieve aansporing

Positief aansporen is een manier om uw huisdier aan te moedigen goed gedrag te herhalen door een beloning te combineren met een commando. Met oefening leert hij het prettige gevoel van de beloning (zoals een traktatie, complimenten en een stevige aai) te associëren met het gedrag, en zal hij dus gedrag op commando beginnen uit te voeren.

Positieve aansporing is effectief, vriendelijk en plezierig voor uw huisdier!

2. Oefen weinig en vaak

De beste manier om een ​​nieuwe vaardigheid te leren, is door weinig en vaak te oefenen (als u erover nadenkt, geldt dit voor de meeste dingen die we leren). Als u bijvoorbeeld uw hond wilt leren zitten, oefen dan elke dag een korte tijd, met veel traktaties en lof, om ervoor te zorgen dat uw hond niet moe, gestrest of verveeld raakt.

3. Wees consequent

Zorg ervoor dat iedereen die met uw hond omgaat dezelfde opdrachten gebruikt. Als iedereen in uw huishouden verschillende commando's gebruikt (en iemand laat hem nog steeds op de bank zitten), krijgt u een nogal verwarde hond.

4. Timing is de sleutel

Een klikker kan uw hond helpen om het exacte gedrag dat u wilt te associëren met de beloning. Klik als uw hond de opdracht uitvoert, (bijvoorbeeld 'zitten') en geef vervolgens de traktatie. Dit zal helpen te zorgen dat hij zich niet afvraagt ​​wat hij heeft gedaan om de traktatie te ontvangen. Vergeet niet om uw hond na het klikken altijd een traktatie te geven, zelfs als u per ongeluk klikt, om de associatie in zijn hoofd tussen de klik en een beloning tot stand te brengen.

5. Zorg dat u het verkeerde gedrag niet versterkt

Het kan moeilijk zijn, maar probeer niet toe te geven aan de volharding van uw hond. Als hij bijvoorbeeld blaft totdat u zijn bal gooit, en u doet dat dan, dan zal hij denken dat alles wat hij hoeft te doen is blijven blaffen om u te laten gooien. Negeer hem in plaats daarvan als hij blaft, of zorg ervoor dat hij een positieve opdracht heeft uitgevoerd, zoals 'zitten' voordat u gaat gooien.

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal