Your browser does not support JavaScript! Spinnen | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Spinnen


We weten allemaal dat katten spinnen als ze zich tevreden voelen en de meeste eigenaren onder ons ervaren deze fijne sensatie als onze poes op onze schoot ligt (of bovenop datgene waar we ons op moeten concentreren zoals ons toetsenbord, onze notities of belangrijke documenten).

Jonge katjes leren om te spinnen als een manier om hun moeder te laten weten dat alles goed gaat met hen. De moederkat spint dan terug om ook haar kittens te laten weten dat ze ontspannen en tevreden is. Zo begint spinnen dus als een vorm van communicatie en we moeten ons eigenlijk erg bevoorrecht moeten voelen als ze dat in onze aanwezigheid doen omdat ze daarmee aangeven dat ze ons als hun ouders zien!

Maar wist u dat ze ook om andere redenen kunnen spinnen?

Het is bekend dat katten ook spinnen als ze gewond zijn, pijn voelen (zoals bij een bevalling) of zelfs bang zijn (bij de dierenarts). Hoewel de ware oorzaak niet bekend is, wordt vermoed dat het spinnen wordt gebruikt als een middel om zichzelf te kalmeren of zelfs genezing te bevorderen. Spinnen verbruikt veel energie, dus katten doen dit om een ​​specifieke reden... maar welke? Als het gaat om overleven, verspilt de natuur nooit energie.

Het meest opmerkelijke aspect hier is dat wetenschappers al een tijdje weten dat trillingen op specifieke frequentieniveaus genezing kunnen bevorderen. Gedacht wordt dat deze trillingen botgroei teweeg kunnen brengen, zelfs wanneer het bot is gebroken. Vrij opmerkelijk dus. Veel van dit onderzoek werd decennia geleden uitgevoerd in de voormalige Sovjetunie met name in sporttraining en geneeskunde. In de jaren ‘90 nam echter wetenschapper Elizabeth von Muggenthaler (bio-akoestisch expert) de spingeluiden op van 44 katachtigen (waaronder jachtluipaarden, poema’s en huiskatten) en ontdekte dat zij binnen een bereik van 20-140 Hertz spinnen met tussen 20 en 50 Hz door de gemiddelde huiskat. Interessant genoeg treedt binnen deze frequenties een toename op van de botdichtheid, pijnverlichting en genezing.

Zoals Muggenthaler concludeerde:

“Een inwendig genezingsmechanisme zou voor een langere hersteltijd en een behoud van sterke spieren en botten in zittende toestand voordelig zijn”.

Het andere (anekdotische) vermogen dat katten hebben is ‘genezing door associatie’. Dit is simpelweg het sympathieke vermogen dat katten hebben om ziekten bij mensen te genezen, simpelweg door bij ze in de buurt te blijven. Veel mensen zweren dat hun migraine verdwijnt als een kat dichtbij hen spint of dat hun maagpijn vermindert als een kat op hun buik ligt. En de meeste kattenbezitters herkennen onmiddellijk het gevoel van ontspanning en comfort dat ze van hun kat krijgen. Het is algemeen bekend dat katten de bloeddruk bij oudere mensen kunnen verlagen en dat u zelfs langer kunt leven als u een kat hebt! Natuurlijk is veel hiervan gebaseerd op anekdotische aanwijzingen, maar als u ooit een andere reden nodig had gehad om een ​​kat te redden, dan is dit er een.

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal