Your browser does not support JavaScript! Traanvlekken bij honden | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Traanvlekken bij honden

Traanvlekken bij honden

Wat veroorzaakt traanvlekken?

Traanvlekken worden veroorzaakt door overmatige traanproductie. Het vocht loopt naar de binnenste ooghoeken en geeft bruin-rose vlekken.  De vlekken kunnen ook door een allergie en stof in de ogen worden veroorzaakt. Het ph gehalte van het water dat uw hond drinkt kan ook een rol spelen.

 

Veel honden hebben traanvlekken. Het komt vooral voor bij de Malteser Terrier, Yorkshire Terrier, Bulldog, Cocker Spaniel, Poedel, Sharpei en de Sint Bernard.  Veel van deze honden hebben grote ogen waardoor de oogleden strakker gespannen zijn. Dat staat een normale traanafvoer, waarbij de tranen door de traanbuisjes afgevoerd worden via de neus, in de weg: de ogen ‘lopen over’.

 

Veel Sint Bernards en Sharpei's hebben last van entropion, een aandoening waarbij de oogleden naar binnen gekeerd zijn. Ook dit belemmert de traanafvoer. Tegelijkertijd irriteert de naar binnengekeerde huid de oogballen, waardoor overmatige traanproductie ontstaat. Deze aandoening is echter met een kleine chirurgische ingreep te verhelpen.

 

In een enkel geval worden traanvlekken veroorzaakt door een overmatige traanbuisfunctie, een aandoening die helaas niet zo makkelijk te verhelpen is.

 

Als de hond een fijn- en langharige vacht heeft, kan het gebeuren dat de tranen naar de ooghoeken worden geleid en zo traanvlekken veroorzaken. Dit kan voorkomen worden door de haren rondom de ogen regelmatig bij te knippen.

 

Heeft uw huisdier llast van traanvlekken, laat het dan nakijken door uw dierenarts. Hij zal een geschikte behandeling vaststellen en bepalen of een chirurgische ingreep nodig is.

 

Hoe verwijder ik de vlekken?

 

Er zijn producten speciaal geschikt voor de gevoelige huid rondom de ogen. Vitacoat Diamond eye is een populaire oogvlekkenverwijderaar, zowel bij fokkers als bij huisdiereigenaren.

 

Hoe weet ik of het traanvlekken zijn, en geen afscheiding?

 

Afscheiding kan duiden op een ziekte en kan ernstige gevolgen hebben als het onbehandeld blijft. Signaleert u een van onderstaande symptomen neem dan direct contact op met uw dierenarts.

-          Geelgroene dikke afscheiding

-          Waterige afscheiding

-          Bloedachtige, donkerrode afscheiding