Your browser does not support JavaScript! Uw konijn gelukkig houden | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Uw konijn gelukkig houden


Deze week wouden we u wat tips geven om te verzekeren dat uw knuffelkonijn zo gelukkig mogelijk is. Konijnen zijn allesbehalve een "gemakkelijke optie" als huisdier, het zijn namelijk actieve, sociale wezens met complexe behoeftes - hier zijn slechts enkele van de manieren waarop u kan zorgen voor het welzijn van uw konijn.

  • De beste manier om uw konijn blij te maken is door hem een vriend voor het leven te geven - een ander konijn! Een gecastreerd mannetje en een gesteriliseerd vrouwtje zijn de beste keuze (het is cruciaal dat ze gesteriliseerd zijn - zelfs als u 2 mannetjes en 2 vrouwtjes heeft, zullen ze beiden veel meer op hun gemak zijn als ze allebei gesteriliseerd zijn). Konijnen zijn van nature zeer sociaal en zelfs niet alle aandacht en liefde die u hen kan geven, kan het gat van een ander konijn vullen. Het is ook een bonus voor u om hen met elkaar te zien omgaan, vooral als u twee konijntjes heeft die graag knuffelen.
  • Zorg ervoor dat uw konijn voldoende speeltjes heeft zodat hij/zij bezig blijft en zich amuseert. Speciale speeltjes voor konijnen zijn geweldig, maar het is niet nodig om veel te investeren aangezien uw konijn even hard geniet van uw zelfgemaakte speeltjes. Een paar toiletrolletjes en wat kladpapier om op te knabbelen doen wonderen!
  • Konijnen hebben graag iets waar ze op en af kunnen springen, zoals een kleine doos of een krukje. Het is ook een goed uitkijkpunt om hun omgeving te verkennen!
  • Een ruime leefruimte en plaats om rond te lopen zijn essentieel. Het is zeer triest om deze levendige, sociale diertjes te zien wegkwijnen in krappe hokken. Het klinkt raar, maar u moet naar de leefplek van uw konijn kunnen kijken en denken: “Ja, dit zou ideaal zijn als ik zo groot was als hij/zij! Meer dan genoeg ruimte om rond te lopen en mij te amuseren.”
  • Er is niets waar uw konijn zo van geniet als van een graafbeurt - maak een geimproviseerd graafparadijs door een bakje te vullen met zand of aarde. Als er voldoende stro is, kan uw konijn zich ook ingraven. U kan hen dus verrassen door enkele traktaties te verstoppen.
  • Sommige konijnen houden ervan om met dingen te gooien (wie niet?), lichte objecten waarin ze zich kunnen vastbijten zijn hiervoor ideaal.
  • Ondeugende koijnen stoten graag dingen omver! Een set kegels die ze omver kunnen duwen is perfect.
  • Tenslotte, hou uw konijn gelukkig door ze het gepaste dieet voor te schotelen. Dat betekent: hooi, hooi, hooi, ... en nog meer hooi! En voldoende vers water! Echt waar, 80 tot 90% van het menu van uw konijn zou moeten bestaan uit vers hooi. U kan ze ook kleine hoeveelheden groenten voorschotelen, fruit en hapjes, maar ze hebben niet veel nodig - praat met uw dierenarts over het dieet van uw konijn als u niet zeker bent.
Andrew Bucher
Dierenarts & mede-oprichter van MedicAnimal