Ga naar inhoud Ga naar navigatie

Vachtmijt bij konijnen (Wandelende roos/Cheyletiella parasitovax)

Vachtmijt bij konijnen (Wandelende roos/Cheyletiella parasitovax)

Vachtmijt, of ‘wandelende roos’ is een milde huidaandoening bij konijnen. De mijt wordt doorgegeven door direct contact tussen dieren, al dan niet besmet. Vachtmijt overleeft enkele dagen in de omgeving van het dier. Het kan dus ook worden opgelopen via bijvoorbeeld het hooi of de deken waar het konijn op slaapt. 

 

Symptomen:

Sommige konijnen hebben vachtmijt zonder dat ze er last van hebben. Maar de meeste besmette konijnen krijgen last van huidirritatie zoals haarverlies, huidschilfers (roos), jeuk, rode vlekken en korstjes, vooral op de rug en bij de hals. De roos lijkt soms te bewegen (‘wandelende roos’); de mijten lopen onder de roos en dragen deze met zich mee.

 

Herkent u deze symptomen bij uw konijn, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met u dierenarts zodat de diagnose vastgesteld kan worden en een behandeling gestart. 

 

Diagnose:

Soms ziet de dierenarts meteen met het blote oog dat het om vachtmijt gaat, soms heeft hij een vergrootglas nodig. In andere gevallen moet hij huiddeeltjes of haar onder de microscoop onderzoeken.

 

Behandeling:

Er diverse behandelingen mogelijk; uw dierenarts bepaalt welke het beste geschikt is voor uw konijn. Meestal is dat een druppel- of injectiekuur, bijvoorbeeld Xeno 450. Na de kuur moet het konijn op controle komen om er zeker van te zijn dat de vachtmijt echt over is.

Behandel ook altijd de directe omgeving van het dier om nieuwe besmetting te voorkomen. Haal al het hooi en zaagsel enzovoorts uit  het hok en desinfecteer het hok grondig met een goed desinfecterend middel.

 

Vachtmijt bij mensen:

Het komt voor dat ook mensen deze parasiet oplopen. De symptomen zijn een jeukende huid en in een ernstig geval open wondjes. Raadpleeg uw huisarts als u deze symptomen herkent.