Your browser does not support JavaScript! Vergeet niet te chippen! | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Vergeet niet te chippen!


Vorige week verwelkomden we een onverwachte gast op het hoofdkantoor van MedicAnimal. Een teamgenoot merkte op weg naar het werk dat ze gevolgd werd door een zeer bange puppy die duidelijk verloren gelopen was. Wij stellen u voor aan Max:

Nina maakte zich zorgen om zijn welzijn en wou graag contact opnemen met zijn baasje, daarom nam ze hem mee naar kantoor voor wat water, een dutje en zeer veel geruststellende aaitjes van collega's.

Max heeft veel kunnen snuffelen en ontdekken in ons kantoor - het is dan ook een klein paradijs voor honden, met al de prototypes van speeltjes, bedden en snoepjes die daar rondslingeren. Desondanks was het duidelijk dat hij zijn baasje miste en wij waren vastberaden om de persoon te vinden die hem ongetwijfeld ook miste.

Het verhaal had een hele goede afloop. Onze verloren gelopen kameraad kreeg van Andrew een lift naar het plaatselijke dierenasiel, waar ze hem scanden en, gelukkig, zijn microchip vonden. Zo kon zijn opgeluchte baasje gecontacteerd worden en konden we vertellen waar Max was. Dat is, uiteraard, hoe we ontdekten dat zijn naam Max is.

Wat moet u doen als u een verloren gelopen huisdier tegenkomt:

  • Contacteer de dierenbescherming op 144 of bel naar het informatienummer van Amivedi: 0900-2648334.
  • Bel naar uw plaatselijke dierenarts en opvangcentra. Bij uw dichtstbijzijnde dierenarts of asiel is het ook mogelijk om uw hond te scannen op een microchip.
  • Kijk of de hond een naamplaatje heeft of een halsband met gegevens van de eigenaar (enkel als het veilig is om dit te doen - want denk eraan, een vreemde hond kan ovoorspelbaar zijn).
  • Als u geen succes heeft, kan het absoluut geen kwaad om ouderwets posters op te hangen
  • Wees u ervan bewust dat een verloren gelopen hond gestresseerd en bang kan zijn, wat voor sommige honden een reden kan zijn om te bijten. Als u echt niet weet wat te doen, wacht dan op een hondenspecialist die de hond kan benaderen.
Uw huisdier voorzien van een microchip:

Als u uw huisdier voorziet van een microchip heeft u veel meer kans om hem/haar terug te vinden als u om een of andere reden van mekaar gescheiden zou worden. En hoewel het verschrikkelijk is om aan te denken, de realiteit is dat een huisdier zonder chip in een asiel terecht zal komen en helaas laten ze ook jaarlijks duizenden ongewilde dieren inslapen. Honden, katten, konijnen en paarden kunnen allemaal gechipt worden.

Een microchip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel en wordt geplant onder de losse huid in de nek van uw huisdier. Het is een routine-ingreep waar ze geen pijn bij ondervinden.

Elke microchip bevat een unieke code die samen met uw gegevens geregistreerd wordt in een databank. U kan deze informatie gemakkelijk aanpassen als u bijvoorbeeld uw telefoonnummer of adres verandert. Als uw hond gevonden wordt, kan een dierenarts of -asiel de chip scannen en, voila - jullie kunnen herenigd worden. Een goede afloop, net als voor Max en zijn baasje.

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal.