Your browser does not support JavaScript! Vergiftiging bij huisdieren | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Vergiftiging bij huisdieren


De RSPCA (organisatie voor de preventie van dierenmishandeling) heeft onlangs gemeld dat er de afgelopen 5 jaar opvallend meer gevallen van vergiftiging bij huisdieren waren (213 in 2012 tegen 368 in 2016). Tijdens de eerste 8 maanden van 2017 werden er al 244 vergiftigingen geregistreerd, een zorgwekkend aantal.

Uiteraard zijn niet alle vergiftigingen opzettelijk, veel ervan zijn ongelukken doordat chemische producten niet goed opgeborgen worden. Paracetamol, rattenvergif, slakkenkorrels en antivries zijn vaak voorkomende boosdoeners (bewaar deze producten dus goed buiten het bereik van uw husidieren).

Voor velen van ons is het moeilijk te vatten waarom iemand met opzet een dier pijn zou doen. Aangezien ik als kind een kat heb verloren als gevolg van vergiftiging, ligt dit me nauw aan het hart. Helaas gebeurt het wel degelijk en daarom wou ik wat advies geven over wat u kunt doen als u denkt dat uw huisdier vergiftigd is:

1) Probeer kalm te blijven. Als u overstuur raakt dan zal uw huisdier dit gemakkelijk merken en het kan alles alleen maar erger maken

2) Haal uw huisdier weg uit het getroffen gebied en verwijder giftig materiaal

3) Controleer of uw huisdier ademt en zich normaal gedraagt (i.e. niet duizelig of loom is)

4) Zoek hulp. Bel uw dierenarts of het noodnummer

5) Indien mogelijk, verzamel informatie over het vergif, inclusief mogelijke verpakking, fles of doos en neem het mee naar de dierenarts

6) Probeer NIET om uw huisdier te laten overgeven. Dit kan de slokdarm en longen alleen maar meer beschadigen

7) Geef uw huisdier GEEN melk, voedsel, zout of olie, ga gewoon onmiddellijk naar de dierenarts

Denk eraan dat dierenartsen in het geval van vergifitiging maar een korte periode hebben om het vergif te verwijderen, handel dus snel en wacht niet tot er overduidelijke signalen opduiken (kwijlen, een aanval, ineenzakken of zwakte).

Ik hoop dat u deze tips nooit nodig zult hebben (en zelfs met deze statistieken is de kans klein dat er uw huisdier iets zal overkomen), maar het is altijd beter om op de hoogte te zijn, in het geval dat.

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal