Your browser does not support JavaScript! Vermijd gevaar tijdens Kerstmis | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

Vermijd gevaar tijdens Kerstmis


1) Let op met kabels

Als u decoreert met kerstlichtjes en glasvezelbomen dan slingeren er misschien wat meer kabels rond dan gewoonlijk. Een echte nachtmerrie als u een huisdier heeft dat graag op dingen kauwt. Als u een konijn heeft, zorg er dan voor dat ze binnen een plekje hebben zonder kabels. Voor honden en katten is het voldoende om alles uit te schakelen als u er niet bent en om kabels zo goed mogelijk buiten bereik te houden (kabelklemmen en plakband kunnen helpen).

2) Verstop de chocolaatjes

Niet zodat u er anders te veel zou eten (het is tenslotte Kerstmis, chocolade is verplicht). Chocolade is uiterst giftig voor honden, wat er helaas niet voorkomt dat ze het verorberen als ze de kans krijgen. Hou de zoetigheden uit de buurt en ontdek hier wat u moet doen in een noodgeval.

3) Let op voor giftige planten

Hulst, maretak en kerstster zijn vaak voorkomende (en mooie) kerstdecoraties, maar u weet misschien niet dat ze uiterst giftig zijn voor honden en katten. Hang of zet ze op een plaats waar uw huisdieren niet bij kunnen.

4) Hou de kerstboom in het oog

Het is onmiskenbaar grappig om een kat in een kerstboom te zien klimmen, maar het kan ook gevaarlijk zijn, vooral als ze het volledige gevaarte omvergooien of ergens op knabbelen. Als u een kat heeft, is het aan te raden om de kerstboom te zetten in een kamer waar ze niet binnen kunnen, tenzij uw kat zich uiterst goed gedraagt. Algemeen geldt: zet de kerstboom in een hoek en scherm de voet af voor uw huisdier.

5) Opgepast met botten

Voeder uw huisdier geen booten van kippen of kalkoenen. Die kunnen namelijk zeer gevaarlijk zijn voor honden en katten.

6) Wees voorzichtig met kaarsen

Als u tijdens de wintermaanden graag kaarsen aansteekt, hou ze dan uit de buurt van kwispelende staarten en nieuwsgierige poten om ongelukken te vermijden.

Andrew Bucher
Dierenarts en mede-oprichter van Medicanimal