Your browser does not support JavaScript! Vlooien, teken en infestatie met vlooien bij honden | Vlooien- en tekenbehandeling | Hondenvlooien, teken en ontwormingsmiddelen | Hond | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Vlooien, teken en infestatie met vlooien bij honden

1. Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine insecten van ongeveer 1-2 mm lang. Volwassen vlooien leven in de vacht en het ligmateriaal van honden, katten en andere dieren en houden zich in leven met hun bloed. De volwassen vrouwelijke vlo legt eieren (tot 500 per vlo per dag!) die van het dier af vallen en in de omgeving terecht komen, waar de eieren zich tot larven ontwikkelen. De larven nestelen zich in het tapijt of woningtextiel of in spleetjes, vormen daar een aanhechtende cocon waarin ze zich tot de pop ontwikkelen. In dit stadium van pop kan een vlo tot twee jaar overleven. De volwassen vlo komt alleen uit het popomhulsel als die detecteert dat er een geschikte gastheer in de buurt is (via prikkels als trillingen en de concentratie van koolzuurgas). De nieuwe volwassen vlo gebruikt vervolgens de krachtige poten om op het langs lopende dier te springen waarna de cyclus weer helemaal opnieuw begint. Advantix 250

2. Hoe kan ik uitmaken of mijn hond vlooien heeft?

Bij zorgvuldig onderzoek van uw hond kunnen kleine zwarte insecten worden gevonden, die zich snel door de vacht van uw hond bewegen. Als er maar weinig vlooien in de vacht zitten, wordt mogelijk alleen vlooienpoep gevonden, in de vorm van zwarte spikkeltjes. Dit is in feite vlooienontlasting die zich in het insect heeft gevormd en is uitgescheiden naar aanleiding van het bloed dat de vlo bij u hond heeft gezogen. Gebruik voor het vaststellen van aanwezigheid van vlooien een fijntandige vlooienkam en kam daarmee de vacht van de hond uit. Gebruik een vochtige pluk watten om zwarte spikkeltjes op te nemen die u uit de vacht heeft gekamd. Als het vlooienpoep is, zullen de spikkeltjes een roodbruine kleur aannemen doordat het bloedpigment oplost. Sommige honden kunnen vlooien goed verdragen, waarbij ze zich bijna niet krabben. Bij andere honden kan er een ernstige allergische reactie op vlooienbeten en vlooienspeeksel optreden. Daardoor kan de hond intensief gaan krabben of bijten bij de hals, oren, dijen of staartwortel. Uw hond kan zich ook snel omdraaien en happen naar een plaats waar een vlooienbeet plaatsvindt. In extreme gevallen kan de huid van uw hond gaan schilferen of verkleuren. Er kunnen ook haaruitval en secundaire bacteriële infecties optreden.

3. Hoe bestrijd ik vlooien?

Omdat het grootste gedeelte van de levenscyclus van vlooien wordt doorlopen in de omgeving in plaats van op de hond is het heel belangrijk om dit aspect van de levenscyclus tot het minimum te beperken. Gebruik van een preventieve spot-on behandeling zou in moeten houden dat volwassen vlooien worden gedood voordat ze te veel eieren kunnen produceren. Daarnaast kan een product zoals Program dat de levenscyclus onderbreekt door ervoor te zorgen dat de onvolwassen stadia zich niet kunnen ontwikkelen heel nuttig zijn. De vlooien in de omgeving worden ook gedood bij gebruik van een omgevingsspray – vergeet echter niet dat de poppen niet worden gedood.

4. Kan ik een vlooienprobleem niet gewoon aanpakken zodra het zich voordoet?

Preventie is heel belangrijk bij de aanpak van vlooien. Het bestrijden en elimineren van een reeds bestaand vlooienprobleem kan frustrerend, tijdrovend en kostbaar zijn. Omdat 95% van het probleem de omgeving betreft, zal zelfs bij behandeling van uw hond met de beste middelen die er zijn niet worden voorkomen dat er zich nieuwe vlooien in de omgeving ontwikkelen, op uw hond springen en uw hond bijten. Als u huis met vlooien geïnfesteerd is geraakt, zal het gewoonlijk drie maanden in beslag nemen om het probleem onder controle te krijgen. In die tijd moet maandelijks een spot-on behandeling van goede kwaliteit voor alle dieren in het huis worden gebruikt alsook een omgevingsspray in het huis. Er kan een snelwerkend product worden gebruikt om de aanvankelijke groep vlooien op de hond te doden maar het blijft niet doorwerken en moet daarom worden gecombineerd met een spot-on behandeling.

5. Wat zijn de gevaren van vlooien?

Vlooienbeten zijn zeer pijnlijk en geven jeuk. Vlooien kunnen ook tussengastheer van een lintworm zijn en vlooienallergiedermatitis (VAD), haaruitval (door krabben) en secundaire irritatie van de huid veroorzaken. In grote aantallen kunnen vlooien bloedarmoede door bloedverlies veroorzaken, vooral bij puppy's en jonge katjes waarbij het levensbedreigend kan zijn. Scalibor

6. Wat is de beste behandeling voor honden met vlooienallergiedermatitis (VAD)?

Als uw hond huidklachten heeft, kan alleen uw dierenarts een diagnose stellen en een behandelingsplan instellen. Het kan zijn dat uw dierenarts enkele diagnostische tests moet uitvoeren om de oorzaak van het huidprobleem te bepalen. Als de diagnose VAD wordt gesteld, moet u er heel erg alert op zijn dat infestatie met vlooien wordt voorkomen. Aangezien het om te beginnen uw doel is om vlooienbeten te voorkomen, moet u een product gebruiken dat volwassen vlooien doodt en ook zoveel mogelijk stadia van de levenscyclus van de vlo elimineert. Daartoe moet zowel een adulticide als een insectengroeiremmer (IGR) of insectenontwikkelingsremmer (IOR) worden gebruikt. Deze gebruiksvriendelijke spot-on behandelingen doden volwassen vlooien en voorkomen dat zich eieren en larven ontwikkelen. Als er voor uw hond een behandelingsschema voor de bestrijding van vlooien is ingesteld en zich toch nog af en toe klachten voordoen, kan de jeuk worden behandeld met producten die door uw dierenarts worden aangeraden.

7. Komen vlooien alleen voor in een smerig huis?

Vlooien kunnen alleen maar worden voorkomen door gedurende het hele jaar een preventieve vlooienbehandeling voor uw hond te gebruiken. Helaas kan zelfs een onberispelijk schoon gehouden huis met vlooien worden geïnfesteerd als de hond niet juist wordt behandeld. Larven kunnen zich zo goed in scheurtjes en spleetjes nestelen dat ze, of de poppen die er zich uit ontwikkelen, er niet uit losgezogen kunnen worden hoe vaak er ook met de stofzuiger overheen wordt gegaan.

8. Hoe gebruik ik mijn vlooienkam voor controle op vlooien?

Kam eerst in het gebied van het hoofd en het achterlijf van de hond, gebieden waar de vlooien vaak verborgen zitten. Deze gebieden moeten ook worden onderzocht op vlooienpoep.

9. Wat is het verschil tussen een IGR (insectengroeiremmer) en een IOR (insectenontwikkelingsremmer)?

IGR's en IOR's worden gebruikt in sommige maandelijkse producten voor preventie van vlooien ter eliminatie van de onvolwassen vormen van de vlo. Een IGR is een analoog van het juveniel hormoon van de vlo. Door het juveniel hormoon ontwikkelt een onvolwassen vorm van de vlo zich niet tot een volwassenere vorm. Normaliter ontwikkelt de larve zich omdat de hoeveelheid juveniel hormoon afneemt. Aangezien de IGR het juveniel hormoon vervangt, treedt deze afname niet op en ontwikkelt een onvolwassen vorm zich nooit tot de volwassen vorm; er treedt geen vervelling op en sterft vervolgens. Een IOR remt de synthese van een stof die chitine (het uitwendige, beschermde "pantser" van het insect) wordt genoemd. Chitine is noodzakelijk voor de vorming van de harde uitwendige huid (cuticula) van de vlo. IGR's en IOR's doden geen volwassen vlooien en zijn daarom het meest effectief als ze samen met een product dat volwassen vlooien doodt worden gebruikt (adulticide) Omdat IGR's en IOR's een analoog van een insectenhormoon zijn of een proces wijzigen dat uniek is voor insecten (chitinevorming), zijn ze uiterst veilig voor mensen.

10. Hoe lang leven vlooien?

De complete levenscyclus van de vlo, van ei tot larve tot pop tot volwassen vlo, neemt normaliter ongeveer 15 dagen in beslag. Echter onder ongunstige omstandigheden (bijv. lage temperaturen of afwezigheid van een gastheer) kan het popstadium worden verlengd. Door deze periode van inactiviteit kan de levenscyclus van de vlo met meer dan een jaar worden verlengd. Wanneer de pop trillingen, koolzuurgas of warmte detecteert als teken dat er een gastheer in de buurt is, wordt de ontwikkeling tot een volwassen vlo voltooid en komt de vlo uit de cocon te voorschijn.

11. Wat zijn teken?

Teken zijn kleine, lichtgrijze insecten, rond van vorm, die zich voeden met het bloed van dieren. Ze variëren in grootte en kunnen wanneer ze zich volgezogen hebben de grootte van een erwt bereiken. Ze kunnen overal op het lichaam van de hond worden aangetroffen maar worden meestal aangetroffen op de oren, snuit of buik waar de vacht relatief dun is. Teken voeden zich alleen in bepaalde periodes van hun leven. Ze zijn het meest actief tussen maart en juni en van augustus tot november. Het grootste deel van hun levenscyclus vindt buiten plaats in lage vegetatie zoals struiken en grassen maar ze kunnen ook overleven in scheurtjes en spleetjes in de wand of vloer van hondenhokken. Frontline Combo Spot on voor Honden

12. Hoe kan ik uitmaken of mijn hond teken heeft?

U kunt teken vast zien zitten op de huid van uw hond en ze zien er uit als een kleine gladde wrat of bloedblaar. Als u hond slechts enkele teken heeft, kan er sprake zijn van geringe verschijnselen. Soms kan er echter bij uw hond irritatie van de huid optreden vanwege een allergische reactie op de beet. Als er een groot aantal teken op de huid zitten, kan er bloedarmoede optreden. Teken kunnen echter dragers van ziekten zijn, die kunnen worden overgebracht op de hond bij een beet.

13. Welke ziekten kan een teek op mijn hond overbrengen?

Teken zijn bij honden verantwoordelijk voor de overbrenging van vele ziektes – die variëren per geografisch gebied. Lymeziekte of lymeborreliose is een ziekte die door teken wordt overgebracht en mensen, honden en katten kan aandoen. De ziekte doet zich tegenwoordig vaker voor en op meer plaatsen. Iedere hondenbezitter moet daarom op de hoogte zijn van de symptomen en die kunnen herkennen:
  • pijnlijke of stijve spieren en gewrichten
  • vermoeidheid
  • koorts
  • gebrek aan eetlust
  • (soms) plotseling in elkaar zakken
Teken kunnen ziektes overbrengen op mensen en dieren. De belangrijkste ziekte die bij honden door teken wordt veroorzaakt is babesiosis. De parasiet Babesia dringt rode bloedcellen binnen. De symptomen van deze ziekte zijn koorts, hoofdpijn, misselijkheid, geelzucht en bloed in de urine. Ehrlichiose is een ziekte die wordt veroorzaakt door Ehrlichia canis. De voornaamste symptomen zijn: koorts, gewichtsverlies, vermoeidheid en gebrek aan eetlust. Deze ziekte kan op zijn beurt leiden tot aanzienlijke bloedarmoede en een laag aantal bloedplaatjes. Verder kunnen zware en moeilijke ademhaling en stijve poten als symptomen kunnen. Ehrlichiose is een zeer ernstige ziekte en kan fataal zijn.

14. Hoe bestrijd ik teken?

Het is belangrijk dat bij de verwijdering van een teek van het lichaam van uw hond de monddelen niet achterblijven in de huid anders kan daar irritatie, een ontsteking of een abces ontstaan. Om te voorkomen dat dit gebeurt, is het altijd het beste om een speciaal daarvoor bestemde tekentang te gebruiken of uw dierenarts in te schakelen om de teek te verwijderen. Er zijn op de markt een groot aantal preparaten beschikbaar die teken doden en als u die regelmatig gebruikt, kan infestatie met teken worden voorkomen.

15. Hoe kan ik blootstelling van mijn hond aan teken verminderen?

Blootstelling aan vlooien en teken kan worden verminderd door honden niet in bossen toe te laten. Het aantal teken kan worden verminderd door de bladeren op te ruimen en het gras te maaien in de tuin. Maar een hond die buiten speelt kan gemakkelijk teken oplopen. Daarom is de preventieve benadering sterk aan te raden. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat geen enkel preventief middel 100% effectief kan zijn op plaatsen waar zich grote aantallen teken bevinden. Het is daarom belangrijk dat u uw hond na elke wandeling op teken controleert.

16. Hoef ik me over vlooien en teken geen zorgen meer te maken als het kouder begint te worden?

Er moet het hele jaar aan preventie van vlooien worden gedaan. In de winter doen vlooien het goed in centraal verwarmde huizen en hoewel vlooien gemakkelijker worden opgelopen bij warm weer komen ze ook in het voor- en najaar voor.